HEILITIS – БОЛЕСТ УСАНА

Болести усана су јако распрострањене: од обичних испуцалих усана и жвала до знатно ређих преканцерозних стања.

Хеилитис може да се јави као самостална болест или као симптом у оквиру тежих болести. Последица је пучења, грицкања усана, недостатка Б витамина, малокрвности, шећерне болести, инфекција...

Испуцале усне (ljuspasti heilitis, cheiilitiis exfoliativa)

Испуцале усне су најчешћа болест усана. Захвата углавном доњу усну. Последица је лоших навика, као што су пушење и грицкање усана. Знатно доприносе недостатак Б витамина, као и деловање сунца и ветра.

Горњи слој руменог дела се љуска. Болесник осећа непријатно пецкање и сушење усана. То га тера да их лиже, што још више погоршава стање. Овај облик хеилитиса може да буде отпоран на лечење. Оно се састоји у заштити усана мастима (борогал, грожђана маст) које уједно смањују осећај сувоће.

Сунчани хеилитис (cheilitis solaris)

Овај облик хеилитиса настаје под утицајем сунчевог зрачења, посебно ако је ваздух сув, дува сув ветар или постоји пешчана прашина. Јавља се у топлијем делу године. Чешће се јавља код мушкараца, посебно код радника изложених сунцу.

У акутном сунчаном хеилитису на уснама се јављају плихови, чијим прскањем настају ране покривене жућкастом крастом. Промене су јако болне. У хроничном облику који је знатно чешћи тегобе су блаже, ранице су знатно мање. Доминира стварање и отпадање љускица иза којих остају ожиљци у виду белих линија.

Код особа склоних овом обољењу болест се јавља у младости и понавља се сваког лета. Болесник треба да избегава сунце и више пута дневно да маже крему са Салолом.

Алергијски хеилитис

Алергијски хеилитис је углавном болест младих жена. Последица је алергије на неки саатојак кармина, веома ретко на делове протезе. Одједном се јавља оток и црвенило обе усне. Жена осећа печење усана. Могу да се јаве пликови. Њиховим пуцањем настају болне ране.

Потребно је да се одмах скине кармин и намаже антихистаминска маст.

Климактерични хеилитис

Код жена у климактеријуму, због мањка женских полних хормона, слузокожа усана је сува и лако пуца. Усне изгледају слично као код обичног љускастог хеилитиса. Жена осећа сувоћу усана и тешко их покреће. Осећај сувоће се смањује коришћењем неутралних масти.

Хеилитис углова усана (cheilitis angularis)

То су обичне жвале, чијој појави погодује недостатак витамина Б9 и Б12, инфекција цандидом албиканс, бактеријама (стафилококе), повреде током стоматолошких интервенција. Код старијих хеилитис може да буде последица ниског загрижаја због недостатка зуба, атрофије мишића или лоше урађене зубне протезе.

Најпре се јавља црвенило у угловима усана, обично обострано. Црвенило се шири и од углова усана према кожи се јављају болне пукотине, понекад покривене крвавим крастама.

Болесник осећа пецкање у угловима усана и бол при жвакању и говору. Ово стање траје док се не уклони његов узрок, а то је неретко годинама. У случају инфекције бактеријама користе се антибиотске масти, код инфекције гљивицама антимикотици у облику масти.

Жлездани хеилитис

Ово је болест непознатог узрока. Примећено је да се у појединим породицама чешће јавља. Увећане су ситне пљувачне жлезде у слузокожи усана. То је најизраженије на средини доње усне. Обе усне су увећане и болне. Бол се појачава при говору и јелу. Лечи се антибиотским мастима, понекад рендгенским зрачењем. Антибиотик може да се апликује и електрофорезом.

Грануломатозни хеилитис

Грануломатозни хеилитис је хронична болест непознатог узрока. Постоји могућност да на појаву болести утиче инфекција или алергија. Болест се испољава тврдим, безболним, еластичним отоком доње, ређе горње усне.Понекад су увећане вратне лимфне жлезде. Болест може да се јави самостално или у оквиру Мелкерссон-Росентхал -овог синдрома.

Болест се тешко лечи. Примењују се системски кортикостероиди (тј. у облику таблета). У случајевима отпорним на лечење усна може да се смањи хирушким путем.

Фармерска уста или Актинички хеилитис (Cheilitis actinica)

Овај хеилитис се често назива фармерска уста јер се најчешће јавља код пољопривредника који доста времена проводе на сунцу. Актинички хеилитис је преканцерозно стање. Промене се јављају углавном на доњој усни, јер је она изложенија сунцу. Слузокожа усне је најпре црвена, сува и љуска се. Човек осећа сталну сувоћу. Усне понекад отичу. Касније слузокожа постаје беличаста (промена се зове кератоза), губи се оштра граница између руменог дела и коже. Линије на уснама постају јако изражене.

Док су остали облици хеилитиса више непријатни него опасни, нелечен актинички хеилитис може да доведе до карцинома. То се чешће јавља код особа које пуше, имају лошу хигијену усне дупље или имају сталну иритацију усана нпр. лоше урађеном протезом. Компликација се спречава коришћењем заштитних крема.
(Извор: Породични лекар)