САЛМОНЕЛА МОГУЋА НА СВАКОМ КОРАКУ - ТРОПСКИ ДАНИ ОДЛИЧНА ПОДЛОГА ЗА ТРОВАЊЕ ХРАНОМ

Јаја, јела направљена од њих, мајонез, месне прерађевине и непастеризовано млеко и производи од непастеризованог млека по правилу су главни извор салмонеле-бактерије која нам ове тропске дане може додатно компликовати
Тровање салмонелом по правилу се одликује грчевима у стомаку, главобољом, температуром, повраћањем и воденастом столицом која толико исцрпи организам да је некада неопоходно и болничко лечење
Основна мера заштите од салмонеле је непрекидна брига о личној и колективној хигијени, прање руку сапуном и беспрекорна хигијена приликом припреме хране

На температурама које последњих пар недеља не силазе испод 30. подеока посебно пажњу треба обратити на исхрану и исправност намирница. Оне се много брже кваре, а последица тровања нису нимало наивне, упозоравају стручјаци.

Јаја, јела направљена од њих, мајонез, месне прерађевине, нарочито млевене, могу озбиљно да угрозе здравље нарочито ако су у организам унете после истека рока трајања или ако се не чувају у адекватним условима. Тровање храном наступа када се деси нагли желудачно-цревни поремећај,  а у ове топле дане до њега долази по правилу тако што смо неком од намирница или можда првљавим рукама у организам унели салмонелу.

У случају да се салмонела нашла у јајима од којих се припремају најразличитија јела, додаци, сосови и све присутнији мајонез, први смптоми тровања развијају се у периоду од 12 до 72 сата од уношења бактерије у организам. – Симптоми се брже развијају код деце мањег узраста, али и код старијих од 65 година, посебно ако им је опште здравствено стање већ нарушено неком хроничном болешћу. Епидемиолози кажу да се сумња на салмонелозу поставља уколико се пацијент жали на грчеве у стомаку, главобољу, повишену телесну температуру и проливасте столице. Дефинитивну дијагнозу даје лабораторијска анализа, али у већини случајева симптоми и прођу док стигну резултати анализа.

Током трајања симптома врло је важно да пацијент редовно надокнађује изгубљену течност. То чесно иде отежано јер пацијент губи аптетит због повраћања и пролива, па се препоручује да се даје смо по гутљај-два течности на сваких десетак минута, јер веће количине могу да изазову нови круг мучнине, гађења и повраћања.

У случају да пацијент одбија уношење течности неминовно је давање инфузионог раствора, а у лакшим случајевима симптоме може да смири и узимање антибиотика, али о томе би одлуку ипак требало да донесе лекар. У тежим случајевима дешава се да пацијент мора лечење да настави у болничким условима.

Шансе за настанак инфекције салмонелом као и њеног ширења значајно се смањују добром превентивном – пре свега прањем руку топлом водом и сапуном сваки пут пе него што седнемо за сто, али и сваки пут након оброка. Редовно прање руку посебно је важно и код припреме оброка, после употребе тоалета, мењања пелена или играња са кућним љубимцима. Требало би се постарати да сви производи животињског порекла буду добро скувани или печени, посебно ако је реч о живинском месу, јајима или производима од јаја. Свеже жуманце требало би да остане цело када се јаје разбије, а производи од меса и живине не би требало да имају розе боју.

Током врућина треба избегавати конзумирање сирових или сломљених јаја, непастеризовано млеко, сир од непастеризованог млека или било који други непастеризовани млечно производ. Остаци хране требало би да буду исправно одложени у фрижидер, добро подгрејани пре наредне употребе и утрошени највише за три дана од дана припреме.
Пазите да не загадите храну коју кувате са другом храном животињског порекла. Перите руке и посуђе које је употребљавано у припреми сирове живине, пре него што, на пример, спремите салату.

Када се бринете о особи која има салмонелу или симптоме који указују на тровање њоме, одмах исправно одложите отатке, веш или било који материјал који може бити инфициран изметом. – Добро оперите руке после таквог контакта. Малој деци и другима особама којима је потребна посебна нега помозите при прању руку и одржавању личне хигијене.

Извор: Народне новине Ниш