ДЕВЕТ САВЕТА СТАРИЈИМ ОСОБАМА ЗА ТОПЛО ВРЕМЕ

При високим температурама, посебно преко 30 степени старије особе треба да примењују посебне мере. То нарочито важи за оболеле од кардиоваскуларних, цереброваскуларних, респираторних и других хроничних болести.

  1. Старије особе несмеју да се излажу дирекном сунчевом светлу у раздобљу од 10 до 17 часова, посебно то важи за старије срчане болеснике и оболеле од шећерне болести.
  2. При изласку из стана старија особа нужно мора да заштити главу шеширом, марамом, качкетом или капом.
  3. Неопходно је да уноси до 2 литара течности, било као 8 чаша негазиране воде или у облику супе, чорбе и чаја, а да избегава пржена, похована, слатка и јако посољена и зачињена јела. Обавезно треба да узима доста сезонског воћа и поврћа, као и да примењује дијету која јој је прописана због основне болести.
  4. Осим придржавања савета лекара о лечењу, контроли и узимању лекова неопходна је чешћа контрола крвног притиска старије особе.
  5. Појава главобоље, мучнине, вртоглавице и губитка течности су знак узбуне, посебно ако то особу онемогућава да уобичајено функционише. Тада треба хитно да се јави породичном лекару или да позове хитну помоћ.
  6. Чланови породице, пријатељи и комшије морају у време летњих врућина учесталије да контактирају старију особу, а у случају њеног слабијег функционисања и свакодневно по неколико пута.
  7. Старија особа мора увек уз себе да носи своје основне податке, име и презиме, година рођења, адреса становања и број телефона контакт особе, којој може да се јави о тој старијој особи.
  8. Најважније је одржавати редовну чистоћу тела старије особе и његову околину и строго се придржавати упута о лечењу и узимању лекова тачно онако како је прописано.
  9. Нужна је трајна физичка и психичка активност старијих особа и њихово кретање искључиво у јутарњим и вечерњим сатима, што дужи боравак у природи (паркови, шетња уз реке, језера, баште, винограде, воћњаке и слична природна окружења). Уколико је отежано кретање нужно је свакодневно вишечасовно проветравање просторија у којима пребива старија функционално онеспособљена особа.