Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ДЕВЕТ САВЕТА СТАРИЈИМ ОСОБАМА ЗА ТОПЛО ВРЕМЕ

При високим температурама, посебно преко 30 степени старије особе треба да примењују посебне мере. То нарочито важи за оболеле од кардиоваскуларних, цереброваскуларних, респираторних и других хроничних болести.

  1. Старије особе несмеју да се излажу дирекном сунчевом светлу у раздобљу од 10 до 17 часова, посебно то важи за старије срчане болеснике и оболеле од шећерне болести.
  2. При изласку из стана старија особа нужно мора да заштити главу шеширом, марамом, качкетом или капом.
  3. Неопходно је да уноси до 2 литара течности, било као 8 чаша негазиране воде или у облику супе, чорбе и чаја, а да избегава пржена, похована, слатка и јако посољена и зачињена јела. Обавезно треба да узима доста сезонског воћа и поврћа, као и да примењује дијету која јој је прописана због основне болести.
  4. Осим придржавања савета лекара о лечењу, контроли и узимању лекова неопходна је чешћа контрола крвног притиска старије особе.
  5. Појава главобоље, мучнине, вртоглавице и губитка течности су знак узбуне, посебно ако то особу онемогућава да уобичајено функционише. Тада треба хитно да се јави породичном лекару или да позове хитну помоћ.
  6. Чланови породице, пријатељи и комшије морају у време летњих врућина учесталије да контактирају старију особу, а у случају њеног слабијег функционисања и свакодневно по неколико пута.
  7. Старија особа мора увек уз себе да носи своје основне податке, име и презиме, година рођења, адреса становања и број телефона контакт особе, којој може да се јави о тој старијој особи.
  8. Најважније је одржавати редовну чистоћу тела старије особе и његову околину и строго се придржавати упута о лечењу и узимању лекова тачно онако како је прописано.
  9. Нужна је трајна физичка и психичка активност старијих особа и њихово кретање искључиво у јутарњим и вечерњим сатима, што дужи боравак у природи (паркови, шетња уз реке, језера, баште, винограде, воћњаке и слична природна окружења). Уколико је отежано кретање нужно је свакодневно вишечасовно проветравање просторија у којима пребива старија функционално онеспособљена особа.