ЕДУКАЦИЈОМ ПРОТИВ НАРКОТИКА

Циљ ове кампање је да се мотивишу људи за учешће у свим активностима које могу да допринесу смањењу злоупотребе дрога, рекла је докторка Биљана Марковић из Саветовалишта за младе.

У Србији је осам одсто шеснаестогодишњака током живота пробало илегалну дрогу. Најчешће коришћена илегална дрога је марихуана коју је седам одсто ученика пробало бар једном током живота, а посебно су изражене разлике између младића (девет одство) и девојака (четири одсто). У свету више од 200 милиона људи најмање једном годишње узме неку дрогу, од којих је 25 милиона и зависника, а сваке године 200.000 људи умре од последица коришћења дрога. Све ово је предочено присутним Нишлијама јуче у Дому здравља, где је на прикладан начин обележен Међународни дан против злоупотребе и кријумчарења дроге. Грађани су у централном холу могли да преузму едукативни материјал, као и терстове којим се детектује присуство дрога у просторијама и мокраћи, а могли су да погледају и филм о ефектима и штетности психоактивних супстанци.

Целокупну акцију осмислили су стручни тимови Световалишта за младе и Саветовалишта за одвикавање од пушења.

- Коришћење дрога међу младима, који су посебно осетљива популација има бројне краткорочне и дугорочне последице, не само за појединца, већ и за целокупно друштво – подвукла је докторка Биљана Марковић, из Саветовалишта за младе и додала: - Злоупотреба дрога у адолесценцији, између осталог, је повезаа са бројним психосоцијалним проблемима, злоупотребом током живота, лошим успехом у школи, саобраћајним трауматизмом и другим проблемима. Уз то, поражава и чињеница да млади данас имају приступ све већем броју супстанци и врло често из користе у комбинацији са алкохолом и лековима, што појачава њихово негативно дејство – упозорила је Марковић.

Да подсетимо, Саветовалиште за младе бави се, између осталог, примарном превенцијом злоупотребе психоактивних супстанци са младима узраста од 10 до 19 година.

Групни здравствено-васпитни рад обавља се у свим основним и средњим школама у граду кроз предавање и радионице уз приказивање филмова и поделу едукативног материјала. Индивидуални здравствено-вапситни рад обавља се како са младима тако и са њимовим родитељима и то у објекту Дома здравља Ниш и на терену – рекла је Марковић.

Саветовалиште за одвикавање од пушења, према речима докторке Зорице Чукурановић, ради по програму "Прекини сада, седам корака до слободе".
- То је групни метод рада који је сачињен од низа едукативних радионица – објаснила је Чукурановић.

Извор Народне новине Ниш