ПОЧИЊЕ КАМПАЊА “НЕ МОЖЕШ ДА ЗНАШ ДОК СЕ НЕ ТЕСТИРАШ”

Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије, а кроз Пројекат који се финансира из донације Глобалног фонда, најавило је на конференцији за новинаре у Прес центру УНС-а, почетак кампање „ХИВ - Не можеш да знаш док се не тестираш“, којом жели да скрене пажњу јавности на значај превенције, тестирања и раног откривања ХИВ инфекције.

Проф. др Марија Јевтић, помоћник министра здравља Републике Србије је истакла значај превенције и раног откривања ХИВ-а кроз саветовање и тестирање. Овој теми се посвећује посебна кампања и тиме се следе светски примери који су дали добре резултате у повећању броја људи који се тестирају на ХИВ, али и уче се на који начин се са ХИВ-ом дуго и квалитетно живи. Такође је навела да подаци говоре да свака друга ХИВ позитивна особа у Србији то не зна, јер се није тестирала, па може пренети ХИВ а да није свесна да то чини, а да тек свака четврта особа у Србији користи кондом са партнером који није сталан, а кондом је једина сигурна заштита од ХИВ-а и других полно преносивих инфекција.

О циљевима кампање је говорила др сци. мед. Тања Кнежевић, директорка  Института за јавно здравље Србије и навела да је то, пре свега, повећање броја особа које се саветују и тестирају на ХИВ, као и да се ради на јачању свести о томе да рано откривене ХИВ инфекције омогућава ефикасно лечење и дуг живот. Она је такође нагласила значај  едукације становништва и разбијања страха од тестирања код грађана и истакла значај тестирања трудница. Такође, један од циљева који су наведени је јачање свести код грађана о томе да нема ризичних група, већ само ризичног понашања јер сваки сексулни контакт – уколико се не користи кондом – потенцијално представља ризик за добијање ХИВ-а, изузев ако су сексуални парнери потврђено тестом ХИВ негативни.
Директорка ХИВ пројекта, мр сци. мед. Катарина Митић, је навела да су у оквиру двомесечне  кампање планирана и два догађаја, један у Београду и један у Новом Саду. На овим догађајима ће грађанима бити омогућено да се саветују и тестирају на ХИВ у мобилним медицинским јединицама. Овакав вид тестирања ће бити организован и другим градовима у Србији током овог лета, а у сарадњи завода за јавно здравље и невладиних организација. Током камапање ће бити промовисан анимирани спот који  ће указаивати на разлоге зашто треба свако да се тестира.

О истраживању, знању, ставовима и понашању грађана Србије у вези са ХИВ инфекцијом, које је реализовано прошле године, говорила је др Данијела Симић, шеф Националне канцеларије за ХИВ при Институту за јавно здравље Србије и навела да резултати указују да грађани Србије знају о ХИВ-у и АИДС-у,  односно знају начине преношења ХИВ-а, али да велика већина не сматра да је под ризиком (61%) што је и један од разлога што ће овогодишња кампања бити усмерена  ка промоцији значаја правовременог тестирања на ХИВ праћеног саветовањем, поштовању људских права, као и смањењу стигме и дискриминације према особама које живе са ХИВ-ом.

Прим. др Спаса Анђелић, заменик директора ГАК „Народни Фронт“ је навео на конференцији да су труднице једна од циљних група у  оквиру кампање „Не можеш да знаш док се не тестираш!“. Током ове кампање трудницама се поручује да оне, да би заштитиле своје дете, што раније у трудноћи треба да сазнају свој ХИВ статус. ХИВ се може пренети са ХИВ позитивне мајке током трудноће, порођаја и дојења. Ризик да мајка, уколико га има,  пренесе ХИВ на своје дете је 40%. Уколико током трудноће користи адекватну терапију и породи се на одговарајући начин, овај се ризик смањује на само 2%.

Др Анђелић је навео податке да се од 2004. до половине 2012. године у ГАК „Народни фронт“ јавила 31 ХИВ позитивних трудница, од којих је десет њих захтевало прекид трудноће, а код 21 пажљиво је праћена трудноћа, уз примену антиретровирусне терапије и других неопходних лекова у току целе трудноће и успешно је завршен порођај. До маја 2012. године рођена је 21 беба од којих ниједна није била ХИВ позитивна, захваљујући раном откривању ХИВ статуса труднице.

(Преузето са сајта Министарства здравља Републике Србије)