ВИСОК РАСТ ДЕЦЕ КАО ПОРЕМЕЋАЈ РАСТА

Можда је родитељима чудно, али поремећај раста може да се јави и као висок раст. Деца знатно виша од вршњака могу да имају неки хормонски поремећај, хромозомску аномалију или метаболички поремећај. 
Није лако дефинисати шта је висок раст код деце. Сматра се да су висока она деца чија је висина две стандардне девијације (2СД) изнад висине за њихов узраст и пол, а џиновски раст је 3СД изнад. Деца су висока због пролазног или трајног убрзања раста. Скелетно сазревање може да буде убрзано или нормално тј. да одговара дететовом узрасту.

Гојазност - повећан енергетски уност је најчешћи разлог убрзаног раста. Гојазна деца неће да буду џинови када порасту. Имаће повећан ризик да још у дечијем узрасту оболе од дијабетеса тип ИИ и повишеног крвног притиска. 

Породични, наследни (генетски) или конституциони висок раст је, не рачунајући гојазност, најчешћи узрок високог и џиновског раста. Родитељи те деце су такође високи. Скелетно сазревање и пубертет ове деце су нормални. Имају одговарајуће пропорције тела за свој узраст, само су знатно виша од вршњака.

Хиперпитуитарни гигантизам настаје због повишеног лучења соматотропног хормона (СТХ). Стварају га ћелије тумора (аденома) предњег режња хипофизе или настаје као последица појачане активности хипофизе. Ово је редак узрок високог раста. Ако се хиперсекреција СТХ јави у дечијем узрасту (пре пубертета) пропорције тела су нормалне. Када се јави у адолесцентном узрасту присутни су знаци акромегалије: велике шаке и стопала, као и доња вилица, грубе црте лица. Треба имати на уму да се неки од ових знакова и нормално јављају у једном делу пубертета. 
Гигантизам је ретка болест, углавном се јавља код дечака. Они неретко нарасту преко два метра. Имају јако дуге руке и ноге, узана рамена, физички су слаби. Дијагноза се поставља МР и ЦТ главе, као и налазом повишене вредности хормона раста у крви која се не смањује у тесту оптерећења глукозом (ОГТТ тест), нити се повећава у хипогликемији. Лечи се хирушким путем. 

Прави превремени пубертет: Због оштећења хипоталамуса запаљењем, цистом или тумором може да дође до превременог пубертета. Дете има пролазно убрзан раст. Знатно је више од својих вршњака. Коштано сазревање је убрзано тако да ова деца, ако се не лече, убрзо престану да расту и у одраслом добу су ниска. Ове особе имају нормалну плодност. 

Хипогонадотропни хипогонадизам се карактерише слабо развијеним полним жлездама због смањеног стварања гонадотропних хормона. Ове особе могу да буду високог раста. Мушкарци са овим поремећајем се јављају лекару због слабо развијених тестиса и пениса.

Хипертиреоза: деца са појачаном функцијом штитне жлезде, због појачаног метаболизма имају висок раст. Са нормализацијом метаболизма раст постаје уобичајен за дететов узраст и пол.
 дреногенитални синдром је последица појачане функције коре надбубрежне жлезде која лучи андрогене или естрогене хормоне који потичу раст. Ређе је то последица бенигног тумора (аденома) или малигног тумора (карцинома) коре надбубрежне жлезде. Висок раст је пролазан и ове особе су у одраслом добу ниске. Овај синдром може да се јави и код фетуса (конгенитални адреногенитални синдром). Последица је недостатка ензима неопходног за синтезу кортизола. 

Дете дијабетичне мајке: познато је да жене са шећерном болешћу рађају тешку и дугачку децу. Висок раст је пролазан. Ова деца су висока у односу на вршњаке, а у одраслом добу су нормалне висине. 

Хомоцистинурија је метаболички поремећај који се наслеђује аутосомно-рецесивно. Деца по изгледу подсећају на децу са Марфанов-им синдромом.

Клинефелтеров синдром је хромозомска аномалија код које дечаци имају један X хромозом више (кариотип је XXY). Дечаци са овим синдромом још пре пубертета имају јако дуге ноге и руке. Тестиси су мали и такви остају и у одраслом добу. Обично се у пубертету јављају лекару због гинекомастије. Висок раст се јавља и код деце са сличним хромозомским аномалијама (47 XYY, 48 XXYY или 47 XXX).

Сотов синдром је поремећај великог мозга. Деца су висока још од прве године живота. Имају велику главу са високим челом, косе очи, велике шаке и стопала. Ментално су ретардирана, а понекад имају и епилепсију, разрокост и деформитет кичме.

Марфанов синдром је наследни поремећај везивног ткива који настаје као последица мутације одређеног гена. Особе су високе, имају деформитете кицменог стуба, грудног коса, кука, равна стопала... Код њих се јављају урођене срчане мане и промене на очима.

Берардинелли-ев синдром - липодистрофија: веома ретка наследна болест која се карактерише одсуством поткожног масног ткива и високим растом. Постоји инзулинска резистенција због које се неколико година касније развија шећерна болест. 

Неурофиброматозис је понекад узрок високог раста деце.