НАПАДАЈУ И ОТРОВНИЦЕ И СМУКОВИ

а) поскок; б) шарка; ц) белоушка

Чак једанаесторо људи за последњих месец и по дана затражило је лекарску помоћ на нишкој Инфективној клиници због уједа змија. Поскоци, шарке али и смукови гризли су људе из околних села, али је из истог разлога у болници завршило и неколико Нишлија. Страхују и они који још нису уједени, јер се у последњих месец дана стотитак наших суграђана пожалило на нежељене госте. Неким суграђанима змије су ушле у двориште, гаражу, па чак и дневну собу. Грађани су у недоумици коме да се обрате за помоћ јер су и ватрогасци престали да хватају ове гмизавце од како је једног од њих на дужности ујела отровница.

Директор нишке Инфективне клинике прф.др Жарко Ранковић каже: «Први ујед змије ове године смо имали 26. априла када нам се јавила једна двадесетшестогодишња жена из села Лалинац. Дан касније стигао је човек из Беле Паланке, а за првомајске празнике уједено је двоје људи из Ниша. Овај тренд наставио се тако да смо до сада збринули једанаесторо људи. Серума против змијског уједа имамо довољно, али га дајемо само онима за које установимо да су их угризле отровнице јер има доста и напада смукова који су неотровни».

Претходних година уклањањем ових незваних гостију бавили су се нишки ватрогасци иако им то није било у опису посла. Међутим, од како је једног ујео поскок ова пракса је промењена па они сада само асистирају људима из невладине организације ЗОО Планет, који се баве заштитом животиња.

«Иако нам то није било у опису посла одазивали смо се позивима суграђана и уклањали збије. Међутим, од како нем је човек повређен то више не чинимо. Немамо опрему нити смо обучени за тако нешто. У свако доба се одазивамо позивима људи из ЗОО Планета и помажемо им али само хватање змија више не радимо», каже Жарко Дамњановић, начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу.

Данко Јовић, стручњак Завода за заштиту природе, објашњава да су овогодишње временске прилике изузетно погодовале змијама: «Једноставно неки други фактори су се сложили и довели до тога да змија заиста има много и тамо где их не очекујемо. Дуге и обилне кише довеле су до бујања вегетације, што је змијама олакшало приближавање насељеним местима. Због лошег времена људи су манје излазили напоље, па нису ометали њихово приближавање граду. Због хладног времена одложен је период парења, па су им сада «хормони ударили у главу». Одједном су наступиле и високе температуре које змијама сметају, па траже хладовину, тако да се пењу по дрвећу или завлаче на места где има и људи. Морамо да схватимо да су оне становници овог подручја као што смо и ми, те да покушамо да их избегнемо колико можемо, а не да их убијамо, поготово што је реч најчешће о неотровницама».

1. босански шарган; 2. обична шарка

црна шарка

белоушка

смук

поскок