ГРИЦКАЊЕ НОКТИЈУ КОД ДЕЦЕ

Грицкње ноктију је знак напетости детета. Чешће се среће код релативно нервозне деце обично као породична особина.
Деца грицкају нокте када гледају страшну сцену на ТВ-у или ако чекају да их прозове учитељ. Ако је дете у целини успешно грицкање ноктију не мора да значи ништа страшно. Међутим, половина те деце наставиће да грицка нокте и у одраслом добу, што је знак веће напетости. Зато треба да обратите пажњу на овај проблем. Не треба да га сматрате лошим или ружним понашањем, већ знаком притиска.

Шта не треба да радите

Не треба да приговарате детету, да га кажњавате, грдите, поредите са лепо васпитаном децом која не грицкају нокте, да му говорите да је то ружно. Не опомињите га да не грицка нокте, јер оно тога обично није свесно. Такво понашање према детету може само да му повећа тензију. Мазање ноктију горким раствором доживљава као казну. То му додатно појачава притисак и може само да му учврсти навику.

Шта да предузмете

Идеално је да уочите шта притиска дете и да уклоните притисак. Пожљиво посматрајте дете, уочите када почиње да грицка нокте, да ли то изазива неки разговор или присуство неке особе. Можда га пожурујете па треба да му дате више времена да се спреми, а да се сами наоружате стрпљењем. Неки родитељи стално исправљају дете у говору и раду, други пак стално упозоравају на опасност или грде. Опуштенији однос према детету и избегавање критика може помоћи. Похвала и вера у дететове способности доприноси његовом спокојству.

Можда очекујете успех у школи који је њему тешко да постигне. Можда успех прихватате као нешто нормално, а критикујете неуспех или успех мањи од очекиваног. Ако га насиље на телевизији чини нервозним забраните да га гледа.

Нека деца грицкају нокте због проблема у школи. Разговарајте са учитејем како се сналази, како се дружи са осталом децом. Разговарајте и са детеом, питајте га како му је у школи, како се слаже са друговима.

Само грицкање ноктију не треба да вас брине, веч анксиозност која га изазива. Ако се грицкање ноктију јавља уз друге видове забрињавајућег понашања разговарајте са школским психологом.

Деца код којих је грицкање ноктију изолована нервозна навика сама желе да престану када их друштво у школи исмејава. Неодобравање таквог понашања од стране другова велики је подстицај да престану са овом навиком. Тада му пружите подршку, кажите да друштво неће да га исмева ако престане са грицкањем ноктију. Договорите тактику одвикавања. Од вас треба да добије подршку а не додатну критику и постиђивање. Ако девојчици поклоните прибор за негу ноктију то јој је подстицај и помоћ. Мале налепнице на ноктима или мазање горког раствора, сада када је дете велоко и то само чини, је подсетник да прсти не треба да се стављају у уста

Грицкање ноктију није лепо, може да буде и опасно по здравље, али није разлог да због њега улазите у сукоб са дететом. Оно је повод да размислите о притиску који трпи, да ли сте престроги, где грешите у васпитању, шта треба да измените. Не устручавајте се да потражите помоћ стручњака. Може вам помоћи да смањите дететову анксиозност.