ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТИ – СПЕЦИФИЧНОСТИ И УЛОГА СЕСТРЕ У ТИМСКОМ РАДУ

У амфитеатру Дома здравља Ниш 24.04.2012. године одржано је предавање «Дентални импланти - специфичности и улога сестре у тимском раду». Предавач је била Јелена Јефтовић.
У стоматолошкој пракси импланти се све више користе код пацијената након губитка зуба. Лечење уградњом имплантаната показало се као стабилна, функционално добра и дугорочно успешна мера уз пружање високе удобности за пацијенте. Импланти могу надокнадити поједине зубе или већи број зуба који недостају.

Радно место за интервенцију уградње импланта припрема се пре уласка пацијента. Класичан начин припреме састоји се у чишћењу оперативног поља медицинским бензином, алкохолом и раствором асепсола. Оперативно поље се затим штити стерилном компресом преко главе и тела пацијента, како би се избегао додир и загађење оперативног поља и инструмената. После прања руку и навлачења мантила и рукавица, сестра подешава столицу и рефлектор према лекаревој висини. После интервенције сестра распрема радно место и уклања све употребљене инструменте на место на којем ће се касније опрати, механички очистити и припремити за стерилизацију.