ЧМИЧАК (ХОРДЕОЛУМ)

Чмичак (хордеолум) је болно гнојно запаљење лојних и модификованих знојних жлезда које се налазе у капцима.

Постоје две врсте чмичака: унутрашњи и спољашњи. Спољашњи чмичак настаје запаљењем лојних и модификованих знојних жлезда (Зеисс и Молл жлезде) чији се изводни канали изливају на спољашњој ивици капка, док се код унутрашњих изводни канал запаљене жлезде (Меибомова жлезда) излива на унутрашњем рубу.

Узрок болести

Чмичак је стафилококна инфекциа. Јако је распрострањена и јавља се подједнако код жена и мушкараца. Овој болести су посебно склони дијабетичари, особе са појачаним лучењем лоја (себореја), са повишеним вредностима масноћа у крви, хроничним исцрпљујућим болестима, ослабљеним имунитетом. Стрес, такође, игра улогу у настанку чмичка.

Тегобе

Болест започиње црвенилом и осећајем нелагодности у оку. Затим се јавља бол и формира се запаљењски чворић, окружен болним отоком. Код спољашњег чмичка оток је мањи, код унутрашњег већи и може да захвати цео капак. Вежњача (коњуктива) је такође запаљена, црвена, посебно код унутрашњег. Болеснику сузе очи, смета му светло и осећа јак бол при трептању.

У центру запаљењског чворића се појављује жућкаста тачкица, обично око корена трепавице. То је знак да се формирала шупљина испуњена гнојем (апсцес). После неколико дана гној спонтано исцури, што болеснику доноси олакшање. Код спољашњег чмичка гној исцури кроз ивицу капка и преко његове коже, а код унутрашњег кроз вежњачу.

Ток и прогноза болести

Хордеолум је лака болест. Најчешће пролази за седам дана и без икаквог лечења. Не оштећује унутрашње делове ока и не утиче на вид. Компликације су ретке.

Понекад се болест понавља и настаје стање које се назива хордеолоза. Тада треба да се мисли на шећерну болест или неку другу хроничну болест, мада има људи код којих се чмичак понавља без видљивог узрока. Чмичак може да доведе до хроничног запаљења жлезде (Меибомове). тада настаје халацион (Цхалазион) - безболни чворић који болеснику представља више естерски него здравствени проблем.

Лечење

Тегобе се смањују и чмичак брже "сазри" ако се на око стављају суве топле облоге. Код спољашњег чмичка болест може да се скрати чупањем трепавице око чијег корена се формирао апсцец. Чмичак не треба да се притиска и цеди. Код интензивније инфекције примењују се антибиотске и сулфонамидске масти. Антибиотици се пију и/или се вржи инцисија веома ретко и то углавном код вишеструких чмичака. Хирушка инцизија - отварање апсцеса и пражњење гноја се врши код дуготрајног чмичка, што није чест слушај.

Док се чмичак не излечи не треба да се носе контактна сочива и да се шминкају очи.