ДЕЦА БЕЗ СКОЛИОЗЕ – ОД ВЕЖБЕ ДО ОСТВАРЕЊА

Предавање «Деца без сколиозе – од вежбе до остварења» одржала је 05.04.2012. године у амфитеатру Дома здравља Ниш струковна медицинска сестра Маја Петковић из Службе за здравствену заштиту деце и омладине.

На почетку предавања присутни здравствени радници упознали су се са појмом и историјатом сколиозе. Израз сколиоза увео је Хипократ и потиче од грчке речи која означава кривину. Он је први описао нормалне и патолошке кривине кичменог стуба, а сколиозе је сматрао фрактуралним ишчашењем кичме, те је лечење усмеравао ка редукцији насилним механичким путем, манипулацијом и тракцијом.

У медицинској литератури реч сколиоза означава кривину кичменог стуба у фронталној равни, која настаје услед деформације једног или више тела пршљена, међупршљена, међупршљенских хрскавица или услед слабости лигамената и мишића кичме.
У доба од 9 година старости инциденца сколиотичног држања знатно расте, а нарочито око 12. године. У то доба девојчице су заступљене у већем броју од дечака (45% према 35%).
У наставку свог излагања предавач је говорио о класификацији, дијагнози, прегледу и терапијском приступу сколиозама.
Закључак предавања је да је сколиоза комплексан проблем и мора му се приступити озбиљно, а то захтева ангажовање великог тима стручњака у коме физикална медицина заузима значајно место.