ПАРОДОНТИТИС (ПАРАДЕНТОЗА)

Пародонтитис је веома честа, подмукла болест која у почетку не даје нарочите тегобе, а када се јави обилно крварење, померање зуба и непријатан миририс обично је касно.

Шта је парадентоза

Парадентоза или пародонтоза је у народу одомаћен израз за запаљење потпорног апарата зуба - пародонтитис. Потпорни апарат зуба (пародонт) чине део вилице у коме је смештен зуб (алвеола), ткиво које повезује алвеолу кости са кореном зуба (парадонтни лигамент) и спољашњи омотач корена зуба (зубни цемент). Код парадентитиса запаљено је ткиво које држи зуб у вилици.

Облици парадентозе

Агресивни (јувенилни) пародонтитис се јавља код младих људи. Брзо напредује. Код средовечних људи јавља се хронични облик болести, који се полако развија. Оба облика могу да буду локализована када захватају мањи део вилице или генерализована када процес захвати више од трећине пародонта.

Узрок

Иако постоји наследна предиспозиција за развој пародонтозе главни узрок болести је лоша хигијена, која омогућава накупљање бактеријских наслага - зубног плака. Плак је главни узрок запаљења и услов формирања зубног каменца. Каменац чине минерализоване бактерије. Нераван је, те се на њему се лако задржавају и размножавају бактерије које изазивају запаљење десни и потпорног апарата зуба (парадонта). Запаљене десни висе нису нормално ружичасте већ постају црвене и лако крваре. То доводи до запаљења дубљег ткива, парадонта и настаје неизлечива парадентоза. Запаљно потпорно ткиво се "топи", настају шупљине тзв. пародонтни џепови неприступачни за чишћење и болест још брже напредује.
Пушење погодује парадонтози јер исушује слузокожу и отежава природно испирање пљувачком. Погодује настанку плака и каменца. Пушачи четири пута чешће обољевају од непушача. Шкргутање зубима оштећује потпорни апарат и води ка болести. Велики ризик за настанак болести имају и дијабетичари. Код њих је болест последца поремећене циркулације крви и великог садржаја шећера у пљувачки што погодује размножавању бактерија. Код остеопорозе у склопу општег губитка коштане масе долази до смањења масе вилице што је један од услова за развој болести. Угрожене су и особе које болују од аутоимуних болести.
Труднице су због утицаја хормона склоне запаљењу десни тј. гингивитису, који се након порођаја обично смирује. Ако се адекватно не лечи може да води у парадонтозу. Парадонтоза се често јавља код жена у менопаузи. То је последица смањења естрогена који изазива смањење коштане вилице и због тога подстиче болест. Старење такође утиче јер је праћено смањеним лучењем пљувачке која има заштитну улогу.

Симптоми

У почетку су симптоми парадонтозе дискретни, што је разлог касне дијагнозе и лоше прогнозе болести. Пацијенти обично не обраћају пажњу на повремена слаба крварења. Затим уоче да гингиве мењају боју, постају црвене или љубичасте и чешће крваре. Могу да осећају чудан укус у устима, а околина осећа непријатан мирис. Када примете гној између зуба, повећање размака између њих, клаћење зуба, осете бол у зубима и деснима, болест је већ узела маха и следи испадање зуба.

Лечење

Парадонтитис је неизлечива болест. Међутим, ток болести може да се успори. Основни циљ лечења је укланајње плака и лечење запаљења. У почетном парадонтитису терапија се састоји у уклањању плака и зубног каменца, као и полирање зуба. Плак се формира свакодневно и зато је потребно да се правилним прањем зуба непрекидно уклања.
Код узнапредовалог парадонтитиса користи се антибиотик, парадонтни џепови се стручно чисте и полирају се коренови зуба (киретажа). У најтежим случајевима зуби се међусобно фиксирају. Савремено лечење иде у правцу уградње вештачке кости на месту где се кост ресорбовала.
Орална хигијена
И поред савременог лечења правилно прање зуба је основа превенције и лечења парадонтитиса. За чишћење зуба треба да се користи мекана четкица (софт, сенситиве), зубни конац и интердентална четкица за просторе између зуба. Паста за зубе треба да буде блага, без гранула да не би иритирала десни. Препоручују се пасте на биљној бази ((камилица, жалфија). Постоје и специјалне пасте које делују антизапаљењски.
Потребно је да се користе течности за испирање уста. Такозвани освеживачи даха могу да се користе свакодневно. Предност треба дати онима без алкохола јер он исушује слузокожу. У периодима када је запаљење израженије користе се антисептички раствори. Старији антисептични раствори на бази хлорхексидина су ефикасни. Повремено се прекида њихово коришћење јер могу да доведу до промене боје зуба, укуса и промена на језику. Новији препарати на бази октенидина имају боље деловање, а немају нежељена дејства. У оралну хигијену спада и професионално чишћење каменца онлико често колико се брзо ствара.

Превентива

Да би се сузбила болест најважнија је редовна посета стоматологу - на шест месеци. Он може да уочи почетни парадонтитис пре но што се јаве тегобе и да направи план лечења. Ништа мање важно је и правилно чишћење зуба. Идеално би било да се зуби перу после сваког оброка. Многи то и чине, али конзумирање кафе, сокова и воћа не сматрају оброком.

Прогноза

Парадентоза је неизлечива болест. Када се једном појави напредује спорије или брже. Од парадентозе треба разликовати запаљење десни (зубног меса). То је излечива болест која се сртучно назива гингивитис. На нелечен гингивитис често се надовезује неизлечива парадонтоза.