РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД РАКА ПЛУЋА

Резултати најновијег истраживања Међународне агенције за истраживање рака  (ИАРЦ) показују да је у Србији 2010.г. регистровано 6.400 новооблелих од рака плућа, што је за око 100 више у односу на предходне податке, објављене пре две године.

Најсмртоностије и најмалигније обољење откривено је код 4.900 мушкараца и око 1.500 жена у Србији, а у више од 44% случајева оболеле особе су старије од 65 година, наведено је у закључцима истраживања ИАРЦ, објављеним прошлог месеца.

Кампања «Твоја плућа, твоја одлука» биће реализована низом акција и манифестација како би се повећала свест јавности о важности те теме и превенцији здравља уопште.
Циљ кампање је да се грађанима укаже на важност редовног одласка код лекара, јер је то најефикаснија мера против ове малигне болести.

ИАРЦ, који је део СЗО, 2008.г. је покренула пројекат «GLOBOCAN», са циљем да се на основу демографских и општих здравствених карактеристика земаља чланица УН дају пројекције броја новооболелих од свих врста рака, укупног броја оболелих од рака и стопе смртности  

(Извор. Народне новине)