СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА 4. ФЕБРУАР 2012.Г. - «ЗАЈЕДНО ЈЕ МОГУЋЕ»

Да ли сте знали да сваке године више од 12,7 милиона људи у свету добије дијагнозу рака и да 7,6 милиона људи у свету умре од неког облика ове болести?
Уколико се не предузме акција, очекује се да ће оптерећење овом болешћу достићи 26 милиона нових дијагноза и 17 милиона смртних исхода од 2030. год., а најбржи пораст јавља се у земљама са ниским и средњим дохотком, тј. више од 70% свих смртних случајева од рака се јављају у неразвијеним и средње развијеним земљама, где су расположива средства за превенцију, дијагностику и лечење рака ограничена или непостојећа.
Међутим, нису све вести лоше. Око 30-40% случајева обољевања од рака се може спречити, а једна трећина случајева се може излечити уколико се дијагностикује у раној фази болести и лечење започне на време.

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

Светски дан борбе против рака обележава се сваке године 4. фебруара и представља за сада једину иницијативу под којом цео свет може да се удружи у борби против глобалне епидемије рака. Рак је један од водећих узрока смрти у свету, те сваке године на овај дан Светска здравствена организација и Међународна унија за борбу против рака промовишу начине за ублажавање глобалног оптерећења друштва овом болешћу. Превенција рака и подизање квалитета живота пацијената оболелих од рака су теме које се из године у годину понављају.

2012. ЦИЉЕВИ

Светски  дан борбе проитв рака 2012. год.  је посебно важан, јер пада скоро пола године након што је одржан Први састанак УН на високом нивоу чија је тема била посвећена хроинчним незаразним болестма, као и након потписивања Политичке декларације која подржава превенцију и управљање овим разорним стањима, укључујући и рак.
Мото овогодишњег Светског дана борбе против рака је : "Заједноје могуће", јер само уколико свака особа, организација, влада појединачно раде свој део посла свет ће бити у стању да смањи прерану смртонст од рака и других хроничних незаразних обољења за 25% до 2025. године.

КОМЕ  ЈЕ ПОСВЕЋЕН СВЕТСКИ ДАН ПРОТИВ РАКА 2012?

Свима! Само ако сви раде свој део посла биће могуће смањити оптерећење друштва од хроничних незаразних болести. Будите креативни. Молимо вас да размислите како Ви, ваша организација,  ваша локална управа и друге организације цивилног друштва могу да допру до јавности поводом Светског  дана борбе против рака 2012.

Активности у својој организацији или заједници можете прајивити на веб страни: World Cancer Day Events http://www.worldcancerday.org/events-map и на тај начин убележавате своју организацију или град на мапу догађаја посвећених превенцији и контроли рака.

ДЕКЛАРАЦИЈУ ЗА СВЕТ БЕЗ РАКА МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ НА ВЕБ СТРАНИЦИ:

http://www.uicc.org/

СЗО ВОДИЧ ЗА ЕФИКАСНЕ ПРОГРАМЕ.

Сагледавши озбиљност проблема СЗО развија водич кога чине шест модула који пружају практичне савете намењене менаџерима здравствених установа, доносиоцима одлука и осталим стејкхолдерима значајним за програме превенције рака, о томе како да се залажу, планирају и спроводе ефикасне програме усмерене на решавање овог проблема. СЗО водич је одговор на  Резолуцију Скупштине СЗО о превенцији карцинома (WHA58.22), која је усвојена у мају 2005.год.,  и која позива земље чланице да интензивирају акцију против рака кроз развој и јачање прогрма усмерених на превенцију.

Модуле можете погледати на:
http://www.who.int/cancer/modules/en/index.html

ИНТЕГРИСАНИ ПРИСТУП

Рад СЗО на превецији карцинома спроводи се у оквиру интегрисаног оквира деловања унутар превенције хроничних болести и других сродних питања, као што су репродуктивно здравље, имунизација, ХИВ / АИДС-а, као и медицина рада и заштита животне средине. Интеграција наведених области рада у програмима превенције и контроле рака доводи до ефикаснијег коришћења постојећих ресурса и бољих резултата, јер је опште познато да до појаве карцинома доводе, између осталог, фактори ризика који  захтевају сличне одговоре здравственог система.

СРБИЈА ПРОТИВ РАКА

У нашој земљи  развиејно је низ докумената који објашњавају величину овог проблема и који регулишу приоритетне области реаговања у превенцији карцинома. То су:

Документа можете погледати на веб странама Министарства здравља РС:
http://www.zdravlje.gov.rs/showpage.php?id=138