ОБЕЛЕЖЕН НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА - 31 ЈАНУАР

Национални дан без дуванског дима - 31. јануар традиционално се обележава преко 20 година, а редовно од 2003. године и представља континуирану активност у превенцији употребе дувана и смањивању штетних последица њихове употребе и изложености дуванском диму. Прошле године, 11. новембра 2011. године у пуној мери је ступио на снагу нови Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму. Иако је било сумњи, чак и у стручној јавности, да забрана пушења на свим јавним и радним местима у Србији неће моћи да се спроведе, то се није догодило. Напротив, резултати примене Закона који су праћени након три, шест и дванаест месеци показују да становници Србије у врло високом проценту подржавају примену Закона и да та подршка не опада, већ је континуирано висока и након годину дана износила је 81%. Изложеност дуванском диму значајно је смањена на радним местима и у школама свих образовних нивоа, а постепено се смањује и у кућама испитаника. Због примене Закона петина пушача је смањила број попушених цигарета дневно, а четвртина планира да са пушењем прекине. Примећује се постепена промена понашања становника Србије у односу на пушење и излагање дуванском диму, а значајно је повећано знање становника о штетним ефектима дуванског дима на здравље, о чему је данас информисано преко 90% одраслих у Србији.

Како би помогли пушачима да прекину са пушењем и тиме побољшају своје здравље и избегну неку од фаталних последица пушења, последњих година едуковани су тимови здравствених радника примарног, секундарног и терцијарног нивоа да примене неки од признатих метода одвикавања од пушења и да у својим установама отворе саветовалишта за одвикавање од пушења. Ову едукацију од 2007. до 2011. године завршило је преко 450 здравствених радника и сарадника, односно преко 120 тимова за одвикавање од пушења у целој Србији.

Национални дан без дуванског дима (31. јануар) ове године је обележен  под слоганом „Уживај без дуванског дима“. Дом здравља Ниш је предузео низ активности:

  1. Сaветовалиште за одвикавање од пушења и Саветовалиште за младе у сарадњи са Институтом за јавно здравље и Управом за омладину, културу и спорт организовали су заједничку акцију у ТЦ Форум у уторак 31. јануара. Овом приликом спроведена је анкета са пролазницима на тему познавања штетног утицаја дуванског дима на организам уз поделу симболичних награда. Сви они који су бацили цигарету симболично су добили јабуку и остали промотивни материјал.
  2. У просторијама Центра за превенцију са почетком у 17:00, Саветовалиште за одвикавање од пушења наставило је са традиционалним окупљањем бивших пушача. Овом приликом могли су да размене искустава у вези евентуалних проблема након остављања пушења, а све у циљу одржавања њихове мотивације да остану непушачи.
  3. Тим Саветовалишта за младе је овог дана одржао предавања намењена ученицима основне школе Ћеле Кула у Нишу на тему штетности пушења.