ЗАШТИТИТЕ ДЕТЕ КАДА ЈЕ ХЛАДНО – СИМПТОМИ ПРОМРЗЛИНА

Деца су изложена повећаном ризику од промрзлина у односу на одрасле. Како се приближава хладно време, потребно је припремити се и сачувати дете од хладноће. Чекање аутобуса или играње на снегу ствара могућност да дете добије промрзлине. Промрзлина је замрзнута кожа или ткиво услед изложености екстремно ниским температурама.

Места која бивају највише погођена су руке, стопала, нос и уши. Обично је само кожа погођена, али се дешава да хладноћа захвати ткива и мишиће. Уколико се не лечи може оставити трајне последице. Деца пре него одрасли добијају промрзлине и јако је битно ограничити излагање ниским температурама.

Узрок и превенција

Најчешћи узрок је изложеност екстремно хладном времену. Неадекватна или мокра одећа на хладноћи повећавају ризик од настајања промрзлина. Када је ветар слаб, време да настану промрзлине се знатно смањује. Ако је излазак из куће неизбежан, треба предузети мере опреза и заштити кожу. Ношење одговарајуће одеће, као што је капа, рукавице, капут ће штитити најизложеније и најризичније делове тела. У случају да немате рукавице, руке ставите испод пазуха.
Деца су изложена хладном времену док иду ка школи, враћају се или чекају аутобус на аутобуској станици. Ако не можете да им обезбедите топлу средину док се налазе у таквим ситуацијама, обезбедите им вожњу до и из школе свакога дана док је много хладно.

Знаци и симптоми промрзлина

Дешавају се на најудаљенијим деловима тела од срца. Разлог томе је што тело жели да остане живо тако да пресеца доток крви до сужених делова како би сачувало енергију и топлоту за виталне органе – срце и плућа.
Симптоми су подељени по тежини у 4 степена. То су:

- Први степен: захваћен је само површински слој коже. Почетни симптоми су свраб и бол, а некада постоји и утрнулост. Ови симптоми нису трајни.
- Други степен: обухвата смрзавање коже, али не и дубинског ткива. На месту које некад било смрзнуто, после дан, два се појављују пликови.
- Трећи степен: промрзлина је захватила ткиво, мишић и тетиве. Кожа постаје тврда и налик воску. Може доћи до привремене неупотребљивости погођеног дела. Могу се јавити јако црвени пликови испуњени крвљу.
- Четврти степен: ово је најтежи степен када се услед дуготрајне изложености хладном времену заледе ткиво, мишић и тетива. Тада се трајно губи употребљивост погођеног дела праћена ризиком ампутације услед инфекције, позната као гангрена.

Лечење

Загревање смрзнутих делова тела је најбољи начин да се изборите са промрзлинама. Ипак, треба ићи постепено, од топлог окружења до ћебића. Ако покушате да угрејете кожу нечим претоплим ризикујете да се појави велики бол и опекотина. Никада не трљајте и не масирајте смрзнути део јер бисте могли изазвати већу штету повређеном ткиву.
Јако је битно да деца имају честе паузе када се зими играју напољу. Саслушајте све оно што Вам дете прича. Бол, свраб и бела боја руку и стопала су знаци које не смете игнорисати.
Прва ствар коју треба урадити је склонити се унутра, на топло. Скините сваки мокар комад одеће. Умотајте дете у суво, топло ћебе. Уколико су се појавили симптоми услед играња напољу, овим мерама ће се отклонити. Када се смрзнуто место загреје, боја коже се враћа и док се враћају осећаји, место може да пецка и сврби. Није добар знак ако се настави утрнулост након утопљавања. Ако се то деси или се почну стварати пликови, одмах потражите медицинску помоћ.
Промрзлине су стање које не треба олако схватати. Ако Вам је хладно напољу, будите сигурни и да је детету хладно. Одрасли боље одржавају топлоту тако да су деца подложнија промрзлинама. Избегавајте задржавање напољу када је веома хладно.