У ТОКУ ЈЕ НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ - ПРЕВЕНТИВНА - НАЈВАЖНИЈА

Од 8.000 жена у Нишу које су телефонски позване да дођу и обаве превентивни преглед, одазвало се њих 400; сви морамо бити свесни да као пацијенти имамо права, али имамо и обавезе, пре свега према сопственом здрављу, истиче др Миодраг Савовић, гинеколог нишког Дома здравља
Рак грлића материце је један од реткихчији се узрочник тачно зна и уколико се установи на време, потпуно је излечив, међутим, неорганизованост система у Србији је и даље један од главних фактора што од ове врсте крцинома у Србији годишње оболи више од 1.400 жена.

Према подацима из истраживања Министарства здравља, које је спроведено пре неколико година, просечна старост жене приликом прве посете гинекологу је нешто више од двадесетједне године, а скоро свака десета жена у Србији старија од 20 година никада није посетила гинекололога. Сваке године око 4.000 жена у Србији оболи од рака дојке, 1.500 од рака дебелог црева и 1.400 од рака грлића материце.

Стручњаци кажу да је рак грлића материце јединствен по томе што се тачно зна шта треба радити да би био спречен готово сваки случај, а ефикасан скрининг и програм вакцинације могу готово елиминисати рак грлића.

  • У структури оболевања од малигних болести код жена на територији Нишавског округа рак грлића материце је на четвртом месту са учешћем од седам одсто. У последњих 11 година број новооболелих жена је прилично уједначен, па чак показује мало опадање. Највише забележених случајева овог малигнитета имамо у старости између 55 и 59 године живота - каже др Дејан Милосављевић из нишког Института за јавно здравље.

Рак грлића материце јавља се када ћелије грлића које су инфициране једном или више високоризичних типова хуманих папилома вируса постану абнормалне и полако почињу да се развијају у рак. Скрининг - рано откривање се користи како би се откриле жене које имају абнормалне ћелије на грлићу материце у време док су оне у раном пре-канцерском стадијуму, јер се тада могу уклонити и тако спречити да се развију у рак.

Др Милосављевић каже да се као и у већини других свера живота код нас у овој области која се тиче личне заштите здравља, дештава нешто пролично нелогично и тешко објашњиво.

  • Морамо признати да је наше становништво прилично добро информисано и обавештено не само о овој, већ и многим другим болестима. Знају да постоје мере превенције које у многоме зависе од нас самих. Међутим, знање највећи број људи код нас не тера на акцију - превенцију, о чему говори податак да свака десета жена у Србији до своје 20. године није посетила гинеколога - каже Милосављеви.

Према његовим речима, у Србији се од 2008.године покушава спровођење Националног програма организованог скрининга на малигне болести, па и на рак грлића материце. Међутим, изгледа да је механизам остваривања права из области здравствене заштите или исувише компликован за пацијенте или им је непознат, па је тако Србије препуштена такозваном опорутним скринингу, односно на сопствену руку и својевољном одласку лекару са захтевом да се ураде прегледи и тестови који би указали на евентуално постојање неког малигнитета.
Др Миодраг Савовић, гинеколог нишког Дома здравља, каже да је ова установа у сарадњи са Превентивним и кол-центром у установи током прошле године телефонски на преглед позвала 8.000 Нишлијки.

  • Покушавали само да урадимо организовани скрининг, рад лекара и особља прилагодили том послу, уредно позвали наше суграђанке да одређеног дана у одређено време дођу да ураде Папа-тест и колпоскопију. На жалост, резултати су врло лоши јер се од њих 8.000 одазвало свега 400 жена или пет одсто њих. Без обзира на ту чињеницу или управо због тога, са праксом позивања наставићемо и даље - каже др Савовић.

Он додаје да свака жена на превентивни преглед гинеколога треба да дође две године након ступања у прве сексуалне односе, а оне старости од 25 до 65 година бар једном у три године.

  • С обзиром на то да се канцерогене ћелије узроковане ХПВ-ом развијају релативно споро, уколико жене брину о свом здрављу постоје реалне шансе да се зачетак рака открије на време и ефикасно лечи. У супротном, следе радикални хируршки захвати, тешка цитостатска и зрачна терапија са неизвесним завршетком - упозорава др Савовић.

ВАКЦИНАЦИЈА ЕФИКАСНА, АЛИ САМО У МЛАЂЕМ УЗРАСТУ

Др Савовић каже да се у последњих десетак година широм света као добра превенција рака грлића материце користи вакцинација. Вакцина против ХПВ вируса ефикасна је једино у млађем животном добу и може се примити само до првог сексуалног односа.

  • Захвљајући неким фондовима, током прошле године нишки Дом здравља добио је тридесетак ових вакцина и све су утрошене, што говори да има интересовања за такву врсту превенције. Вакцина се даје у три дозе, свака кошта нешто више од 5.000 динара, односно укупно 15.000 динара, и трошкове сноси сама пацијенткиња, јер овај вид заштите не спада у трошкове здравственог осигурања. Међутим, с овзиром на то да за много безначајније ствари из свог ђепа плаћамо и више пара, ова инвестиција треба да има приоритет јер практично улажемо у сопствено здравље - каже др Савовић.

ДАНАС ЈЕ НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима Дом здравља у Нишу у сарадњи са ИЗЗЗ, градском Управом за омладину, културу и спорт и Удружењем студената медицине и фармације, организује заједничку акцију у приземљу ТЦ "Форум" данас од 12 сати. Делиће се едукативни материјал, анкетираће се пролазници уз доделу симболичких поклона, а из Дома здравља позивају Нишлије - пушаче да данас у 17 сати дођу у нови простор Центра за превенцију у приземљу ове установе и продруже се акцији "Прекини сада". 

Извор: Народне новине Ниш