САОПШТЕЊЕ ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ПОВОДОМ НАПАДА НА ЛЕКАРЕ ЧЛАНОВЕ КОМИСИЈЕ РЕПУБЛИЧКОГ ФОНДА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ

У истом дану када је донешена правоснажна пресуда за несавесно лечење, две лекарке су брутално нападнуте на свом радном месту, јер су одбиле да продуже боловање особи која на то није имала право. Руководећи се високим стандардима струке, медицинске науке и лекарске етике, поштујући законе Републике Србије и штитећи новац свих грађана Србије, наше колегинице су донеле исправну одлуку,због које су претучене и малтретиране.

Лекарска комора Србије упозорава јавност Србије да је ово један од бројних случајева насиља над лекарима који обављају свој посао одговорно, стручно и етички. Овакви случајеви су много чешћи него што се о њима говори у медијима, и врх су леденог брега. Нажалост, и даље се такви инциденти третирају као кафанска туча, а њихови виновници гоне само прекршајно.

Лекарска комора Србије поштује цивилизацијску тековину права пацијената у Србији, али упозорава јавност и медије у Србији да осим права, једнак део те  тековине су  обавезе пацијената.
Сатанизација лекарске професије која је последњих  година присутна у јавности и медијима у Србији доводи до великих личних трагедија , али и до урушавања система  вредности у Србији.
Стога Лекарска комора сматра да је последњи час да лекари добију статус службених лица са свим обавезама и правима које он подразумева. Неопходно је што пре донети Закон о лекарству, у коме ће то бити јасно речено.

Лекарска комора Србије ће се наставити активно залагање за доношење овог закона, свим демократским средствима.
Насиље над лекарима представља пораз цивилизације, што Лекарска комора не може и неће толерисати.

Београд, 20.01.2012.
Прим др Татјана Радосављевић,
Директор Лекарске коморе Србије