ОД МАРТА ЕЛЕКТРОНСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) проф.др Александар Вуксановић најавио је да ће од марта почети додела електронских здравствених књижица грађанима.

Вуксановић је гостујући на РТС-у казао да ће се најпре са поделом књижица са чипом почети у Ваљеву, а након тога и у другим местима у Србији. Таква врста здравствене легитимације омогућиће бржи и лакши преглед код лекара и подизање лекова у апотекама.

План је, како је рекао Вуксановић, да се грађанима уручи милион и по картица до краја године, а РФЗО је дужан да у року од три године свим здравственим осигураницима омогући нове књижице. Цена замене књижица износиће око 400 динара, а процењено је да су укупни трошкови издавања нових књижица око 20 милиона евра.

Нова здравствена легитимација важиће 10 година, а производиће је Завод за израду новчаница. Електронска књижица ће изгледати као банковна картица и биће урађена од квалитетног поликарбоната. 
Картица у првој фази неће садржати медицинске податке осигураника. То значи да лекар, на пример у Клиничком центру Србије, помоћу чиповане књижице неће моћи да уђе у здравствени картон пацијента из нпр. Крагујевца.
Здравствене картоне и даље ће водити матичне здравствене установе.