Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ОПАСНОСТИ ПРИ КОРИШЋЕЊУ ПИРОТЕХНИКЕ

И ове године очекујемо да ће грађани, обележавајући новогодишње и божићне празнике у слободној продаји набавити петарде, ракете и друга пиротехничка средства за забаву, а очекује се незаконита набавка пиротехничких средстава чија је продаја недозвољена

Многи сматрају да су петарде потпуно безопасне и не виде никакво зло у овој “разоноди”. Међутим, да ли је то заиста тако ?!.
Петарде су опасне по здравље, јер се у њима , поред других хемијских састојака, налази и отровни селен. Након експлозије петарди у ваздуху се таложе отровни гасови које удишемо и који остављају последице на наше здравље.

Лекари ДЗ Ниш апелују на родитеље да не дозвољавају деци бацање петарди и других екплозивних направа, као и да наредних дана, поготово око Нове године и Божића, строго конторлишу дечије џепове и торбе.

Из године у годину у Србији се бележи енорман раст повређене деце, али и одраслих од петарди, а оно што посебно брине јесте чињеница да је међу повређенима велики број оних са трајним инвалидитетом. Најчешће се повређују деца између пет и седам година, а адолесценти од четрнаест до осамнаест година најчешће постају инвалиди.

Чак има случајева где су и родитељи жртве пиротехнике. Страдају шаке, делови шака, прсти, делови лица, очи... Лечења трају месецима и годинама, а према тврдњама стручњака, проблеми не нестају и након физичког излечења. Трагови психичке поремећености деце тек постају мора целих породица.

ПОВРЕДЕ
Најчешће повреде су опекотине и повреде различитих степена и величине, раздеротине коже и ткива, поткожног ткива и мишића, а понекад и преломи., са ампутацијом делова или чврстих прстију. Прсти ,шаке, подлактице, лице, очу и уши су делови тела који најчешће страдају.

Остале повреде  могу настати  од запаљене одеће  са најчешће тешким последицама- трајним ожиљцима и инвалидности различитог степена, губитак функције прстију или делова шаке, ока, уха и слично.

Приликом употребе у  затвореном простору и при довољно неконтролисаној близини експлозивном предмету развија се довољно  висок притисак  ваздуха да  тупом силом делује  погубно на структуре ока. На отвореном простору и при већим  удаљеностима од места експлозије  око је изложено ситним  честицама које ће притисак ваздуха са места експлозије распрснути право у око. Последице могу бити фаталне  за интегритет ока. Чак и мало зрно прашине, које на било ком делу тела  не би изазвало  никакве последице, у унутрашњости ока  може бити фатално. Очи најчешће  страдају од опекотина и ситних честица петарди и ракета.

ПРВА ПОМОЋ КОД ОПЕКОТИНА ПРОУЗРУКОВАНИХ ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА
Како су најчешће проузроковане повреде опекотине различитих степена и захваћености, опечено место треба хладити водом, под млазом, у посуди  или омотати мокрим пешкиром. Хлађење успорава и зауставља даље уништавање ткива и ширење озледе на дубља ткива. Ни у којем случају не сме се за хлађење користити лед. Озлеђено место треба стерилно превити (газом, чистом испегланом марамицом или кухињском крпом), имобилизовати марамом или приручним средством, по потреби дати аналгетик, и обавезно се јавити лекару.

САВЕТ ГРАЂАНИМА
Како бисте овај пут поступили паметније и избегли нежељене последице, не поклањајте деци, а ни другима нешто од чега би могли страдати.
Увек будите пример свом детету, јер деца петарде не доживљавају опасним, ако их ви користите!

Обавезно децу научите начину  руковања експлозивним  и пиротехничким средствима и могућим последицама, јер баш њихова погређна  употреба често има за последицу рањавање.
Петарде нису играчке. Најчешћи су узрок повреда шака и прстију, лица и очију. Реч је о дубоким повредама у комбинацији с опекотинама које тешко оштећују  функционалне делове  шаке, нерве, тетиве. Очи најчешће  страдају од опекотина  и честица  ракета или петарди.

Увек је важно превентивно реаговати да би се избегле  несреће, јер приликом руковања оружјем  и експлозивом , најчешће страдају  младе, неискусне и нестручне особе. Прекомерно конзумирање  алкохола чест је пратиоц и узрочник таквих несрећа.

Будите одговорни и не подцењујте дечју заинтересованост за оружје, а ако га поседујете, чувајте га на, за децу, недоступним и закључаним местима!

Децо, не дирајте непознате предмете, не расклапајте их, не узимајте их! Приметите ли их, одмах позовите родитеље или полицију.

Најбоља превентива је некоришћење пиротехнике и других  експлозивних и убојитих средстава, јер празници се  могу прославити и другачије- лепше, угодније и , пре свега, свечаније.