ПРОТИВ РАКА У ДЕСЕТ КОРАКА


Малигне болести су други водећи узрок смрти у свету и све су прогнозе и изгледи да ће веома брзо преузети примат кардиоваскиларним обољењима и да ће постати водећи убица.
У Србији се годишње дијагностикује око 32.000 новооболелих, а од малигних болести умре око 20.000 људи. Код мушкараца рак плућа на првом месту по учесталости, а следе карцином желуца, јетре, једњака, дебелог црева. Код жена предњаче рак дојке, плућа, желуца, дебелог црева, као и рак грлића материце.

Шансе за излечење од малигних болести све су веће - више од пола тих обољења код жена се може излечити, као и три од четири случаја оболеле деце. Ипак, у борби против опаке болести најважнија је превенција.

Епидемиолошки подаци говоре да су поред болести срца и крвних судова, инфективних и паразитарних болести, управо малигне болести те које зависе и у великој мери настају због агресивних утицаја који проистичу из нашег начина живота. Штетне навике укључују пушење, конзумирање претеране количине алкохола, излагање Сунцу без одговарајуће заштите, недовољно узимање воћа и поврћа.

Амерички стручњаци сачинили су недавно листу од 10 најкориснијих савета за превенцију карцинома:

  1. Избегавајте непотребно излагање радијацији. Прегледе и снимања рентгеном, скенером и другим савременијим медицинским уређајима обављајте само када је то стварно неопходно. Заштитите себе од сунчевог ултраљубичастог зрачења које, доказано је, повећава шансу за настанак меланома и других облика канцера коже. Али, не брините због зрачења микроталасних пећница или мобилних телефона. Та врста зрачења не изазива рак.
  2. Избегавајте дуван у свим његовим облицима, укључујући и излагање дуванском диму, уствари, пасивном пушењу.
  3. Храните се правилно. Смањите унос високозасићених масти и црвених меса која, показало се, повећавају ризик од развоја карцинома дебелог црева и простате. Избаците печену и поховану храну, посебно месо. Повећајте у свом јеловнику количину воћа, поврћа и свих житарица. И не заборавите да једете рибу бар два до три пута недељно, добићете на тај начин добру заштиту за срце и смањићете ризик од развоја канцера простате.
  4. Вежбајте редовно. Физичка активност је у директној вези са мањим ризиком од рака дебелог црева, а чак може да буде и од велике помоћи у превенцији карцинома простате. Вежбање такође код жена смањује појаву рака дојке, а по свој прилици и карцинома репродуктивних органа. Вежбање ће вам помоћи да се заштитите и да постанете отпорнији чак и ако не губите вишак килограма.
  5. Останите витки. Дебљина у великој мери иде руку под руку са настанком  многих врста канцера. Израчунајте калорија које су вам неопходне. Ако је потребно да смршате уносите мање калорија и вежбањем их више сагоревајте.
  6. Уколико сте изабрали да пијете алкохол ограничите себе на једно до два пића дневно. Претерано уношење алкохола повећава ризик од канцера усне дупље, ларинкса, једњака, јетре, дебелог црева, код жена претерани алкохол доприноси појави рака дојке. Пушење додатно повећава ризик од свих карцинома на чији настанак утиче алкохол.
  7. Избегавајте излагање индустријском загађењу и свим штетним материјама у свом окружењу попут азбестних влакана, бензена и других по здравље опасних елемената.
  8. Избегавајте инфекције које доприносе настанку канцера, као што су инфекције вирусима хепатитиса, ХИВ-а и хуманим папилома вирусима. Многе од ових зараза се преносе сексуалним путем или инфицираним иглама.
  9. Не заборавите да узимате мале дозе аспирина. Људи који редовно пију аспирин или друге нестероидне антиинфламаторне лекове имају мањи ризик од карцинома дебелог црева, а посебно од карцинома простате. Још један плус за аспирин - ниске дозе овог лека штите људе од инфаркта срца, као и од можданог удара.
  10. Узимајте довољно витамина Д. Многи експерти сада препоручују већу дневну дозу овог витамина, повећање са 800 на 1.000 јединица, а да би се та доза постигла неопходно је узимање суплемената. Многа истраживања сугеришу да витамин Д може да помогне у смањењу ризика од настанка рака простате, колона и других малигних болести. Друге студије показују да селен, витамини Ц и Е, бета каротен, мултивитамини не пружају такву заштиту.

Ове примене у стилу живота ће вам донети и друге користи у превенцији канцера - ако останете здрави нећете морати да примате терапију против канцера (хемиотерапију, радиотерапију, бројне лекове), што све има и нежељене ефекте, па и повећава ризик од додатних малигних промена.

Преузето са сајта: http://www.tvojapluca.rs