Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

КАДА ЈЕ НЕОПХОДНА ОПЕРАЦИЈА КРАЈНИКА

Иако крајници имају улогу у одбрани организма од вируса и бактерија некада је боље да се оперишу.
Шта су  крајници
Крајници су део лимфног ткива сличног ткиву лимфних жлезда у организму. Чине га два непчана крајника, која видимо кад зинемо и трећи крајник (аденоид) који се налази у носном делу ждрела иза носних ходника. Здрави непчани крајници су ружичасте боје као околна слузокожа. На њима се виде урези (крипте). Сва деца имају трећи крајник, само немају сва значајне тегобе због његовог увећања.

Улога крајника
Крајници учествују у одбрани организма од бактерија и вируса стварањем антитела. Та улога је најважнија током прве године живота. Нема доказа да крајници током живота утичу на имунитет. Особе које у детињству оперишу крајнике немају слабији имунитет и не болују чешће до осталих. Раније се сматрало да спречавају да се инфекција спусти на плућа, што је пракса демантовала.

Непчани крајнци
Болесни непчани крајници код деце могу да доведу до честих гнојавих ангина са високом температуром, малаксалошћу, болом у грлу, отежаним гутањем. Увећани крајници могу да отежају гутање и дисање и тиме да ремете нормалан психички развој.

Операција непчаних крајника
Непчани крајници се оперишу када дете често и теже болује. Сматра се да је често боловање ако дете има 6-7 инфекција годишње или 4-5 у две узастопне године или по три пута у три узастопне године. Мисли се на доказане бактеријске инфекције грла, посебно ако су изазване бета хемолитичним стрептококом. Ако је дете било слинаво висе пута годисње то није довољно за операцију. Операција је неопходна ако се јаве компликације ангине (перитонзиларни апсцес, реумарска болест срца и бубрега). Одлуку о операцији доносе педијатар и специјалиста за ОРЛ.
Операција непчаних крајника је компликованија од операције трећег крајника и опоравак је дужи. Интервенција се врши у општој анестизији. Крајници се ваде кроз уста. Два сата након операције дете треба да пије мало хладне воде или чаја. Увече може да једе сладолед или хладан пудинг. Мора да остане у болници најмање једну ноћ. Следећих дана једе хладну течну и кашасту храну: супу, пире, гриз, сладолед, пудинг. Постепено се уводи получврста храна. Две недеље након операције дете несме да једе слане грицкалице, пицу, слана јела, љуто и воће.

Тегобе које изазива трећи крајник
Због увећаног трећег крајника дете може чешће да има инфекције. Често је слинаво, секрет се слива низ задњи зид ждрела тако да дете почиње да кашље, некада има повишену температуру.
Дете са знатно увећаним трећим крајником може и ван инфекције да дише на уста, да хрче ноћу и да се слабо концентрише. Та деца су бледа, имају подочњаке, држе отворена уста. Склона су честим инфекцијама средњег уха. Код неке деце увећан трећи крајник може да буде узрок слабљења слуха, а тиме и поремећаја говора. Она имају "неме" упале ушију (секреторни отитис) - запаљење уха није праћено болом и повишеном температуром. Болест се открије тек када родитељи примете да дете слабије чује.

Операција трећег крајника
Трећи крајник се оперише када су присутне тегобе и ван инфекције или дете има често запаљење средњег уха. Најбоље да се то учини са навршене три године, мада може, ако је неопходно, након прве године. Интервенција се врши у општој анестезији, јер мали пацијенти не могу да сарађују. Крајник се вади кроз уста, а дете може још истог дана да иде кући.