РЕЗУЛТАТИ СЕДМОМЕСЕЧНОГ СКРИНИГА РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА НИШКОГ ДОМА ЗДРАВЉА

У протеклих седам месеци у нишком Дому здравља издато је близу 9000 тестова за рано откривање окултног крварења дебелог црева, што значи да је овим скринингом обухваћено 13,4 % популације, а до краја октобра ове године тест је урадило нешто више од 40 % оних којима је подељен тест.

Скринингом је откривено да 109 пацијената  има скривено крварење из дебелог црева, тј. 3% испитаних. Ови пацијенти упућени су на колоноскопију, али овом испитивању подвргла су се 52 пацијента, а код њих 13 откривен је карцином дебелог црева и то махом у раном стадијуму, што је оболелима дало велике и изгледне шансе да буду излечени.

Међутим, оно што брине је преосталих 48% пацијената, који се и поред заказане колоноскопије, нису одазвали овој дијагностичкој процедури.
«Велике су шансе да и међу њима има оних код којих би колоноскопија показала непријатну дијагнозу, али што се пре она постави, шансе за излечење су много веће. Зто ћемо у наредном периоду, поред тестирања нових пацијената, посебно инсистирати да ове већ откривене мотивишемо на даље претраге и лечење», истакао је др Александар Радосављевић, координатор пројекта скрининга Нишлија старости од 50 до 70 година на присуство окултне крви у столици.

Овакви резултати доказују да је одлука Града Ниша да овај пројекат финансира са 10 милиона динара кроз куповину тестова, била сасвим оправдана.