Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

НОРОВИРУСИ – НАЈЧЕШЋИ УЗРОЧНИЦИ СТОМАЧНОГ ГРИПА


Норовируси су група вируса који често узрокују гастроентеритис, односно „стомачни грип“ у хуманој популацији. Веома су контагиозни, инфективна доза неопходна за настанак инфекције износи свега 10 до 100 вирусних честица. Вирус је отпоран на поједина дезинфекциона средства и може да преживи неколико дана на различитим површинама, које онда представљају потенцијалан извор заразе.

Овај вирус је искључиво хумани патоген, а примарни пут трансмисије је фекално-орални. Заражене особе излучују вирус преко столице или повраћеног садржаја од момента појаве првих симптома болести све до неколико дана по повлачењу симптома.

Гатроентеритис изазван норовирусима је посебно чест у условима колективног смештаја већег броја људи у којима се остварују блиски контакти, као што је случај у хотелима, болницама, вртићима, школама, социјалним установама и установама за стара лица.

Извор заразе могу да буду:

  1. Оболеле особе
  2. Контаминирана храна
  3. Вода котаминирана фекалним садржајем

Инкубација и  клиничка слика

Симптоми норовирусног гастроентеритиса настају најчешће 24 до 48 сати након заражавања и обично трају од 1 до 3 дана. Основни симптоми болести су:

  1. Повраћање – може да буде изненадно и профузно, што резултује контаминацијом околине
  2. Пролив – најчешће је краткотрајан и слабијег интензитета него код гастроентеритиса друге етиологије
  3. Могу да се јаве и мучнина, стомачни грчеви, главобоља, болови у мишићима, грозница и повишена температура
  4. Дехидрација представља честу компликацију услед губитка течности, посебно код старијих особа и деце, па у тим случајевима може да буде неопходна лекарска помоћ.
  5. Период заразности, остељивост и отпорност

Особа је заразна у току акутне фазе болести  па све до 48 сати  након престанка симптома болести. Поједине особе могу да буду заразне и до две недеље након оздрављења. Свака особа, без обзира на пол и узраст, може да оболи од гастроентеритиса изазваног норовирусом.

Путеви преношења

Норовирусна инфекција се превасходно шири преко повраћеног садржаја оболелих особа и преноси се на следеће начине:

  1. Уношењем аеросола насталим код профузног повраћања (ово се посебно односи на особе које негују оболеле)
  2. Директним контактом са зараженом особом
  3. Неадекватном хигијеном руку након употребе тоалета и приликом неге оболеле особе
  4. Додиривањем површина и предмета контаминираних норовирусима
  5. Конзумирањем контаминиране хране којом је руковала заражена особа.

Лечење

Не постоји каузално лечење за норовирусне инфекције (вакцина, или антивирусни лекови), а не препоручује се ни употреба антибиотика јер се здраве особе нормално опораве у року од 1 или 2 дана, са спонтаним повлачењем симптома. Код деце,  старијих особа и имуносупримираних клиничка слика може бити тежа и захтевати хоспитализацију. Оболелим особама се препоручује орална рехидратација.

Превенција ширења норовирусних инфекција

Стриктно придржавање препорука за хигијену руку је најједноставнија и најефикаснија  мера превенције норовирусних инфекција.
Опште мере превенције норовирусних инфекција обухватају:

  • Редовно одржавање хигијене руку, односно прање руку текућом водом и сапуном, посебно после вршења физиолошких потреба, мењања пелена, пре јела или припремања хране, након кијања/кашљања и издувавања носа
  • Хигијенски безбедну припрему хране
  • Особе са норовирусном инфекцијом не треба да раде на припреми хране док имају симптоме и 3 дана после опоравка од болести.
  • Проветравање просторија и редовно чишћење просторија
  • Препоруке за објекте (хотели, одмаралишта)
  • Адекватно прање руку хигијенски исправном текућом водом и сапуном након сваке употребе тоалета, пре, током и након припремања хране, након кијања/кашљања.  
  • Све запослене особе, посебно особе које рукују храном, су у обавези да пријаве оболевање и уколико имају симптоме болести, морају да се удаље са посла 48-72 сата по престанку симптома
  • Адекватно проветравање просторија
  • Текуће одржавање, темељно чишћење хлорним препаратима посебно кухињских просторија, тоалета, ходника, као и свих површина које се често додирују – квака, рукохвата, дугмића у лифтовима, телефона, тастатуре и слично.
  • Парно чишћење тапацираног намештаја и тепиха
  • Прање постељине и пешкира на температурама изнад 60ºЦ
  • Привремено затварање објеката за рекреацију и/или отказивање манифестација
  • Дезинфекција посуда за лед
  • Сервирање искључиво вруће хране и привремено обустављање „шведског стола“
  • Привремено смештање нових гостију у суседне хотеле/угоститељке објекте
  • Између смена – препоручује се да пауза након чишћења, дезинфекције просторија буде 24 сата, а најмање 2 сата.
        

Препоруке за предшколске установе

  • Адекватно прање руку хигијенски исправном текућом водом и сапуном након сваке употребе тоалета, пре, током и након припремања хране, након кијања/кашљања.
  • Све запослене особе, посебно особе које рукују храном, су у обавези да пријаве оболевање, и уколико имају симптоме болести, морају да се удаље са посла све до 48-72 сата по престанку симптома
  • Адекватно проветравање просторија
  • Текуће одржавање, темељно чишћење хлорним препаратима посебно кухињских просторија, тоалета, ходника, као и свих површина које се често додирују – играчака, квака, рукохвата.
  • Едукација родитеља да у случају да дете има симптоме цревне инфекције (повраћање, пролив)  остане код куће до 48-72 сата по повлачењу симптома.
        
  • Препоруке за здравствене и социјалне установе

    • Адекватно прање руку хигијенски исправном текућом водом и сапуном:
    • пре контакта са пацијентом
    • пре и после спровођења медицинских процедура
    • у случају ескпозиције телесним течностима оболеле особе
    • после контакта са пацијентом и
    • после контакта са предметима из непосредне околине пацијента.
    • Употреба личне заштитне опреме – рукавица, маски, мантила, кецеља, заштитних наочара приликом неге оболеле особе (са норовирусном инфекцијом)
    • Изолација или просторна сепарација заражених пацијената
    • Персонална сепарација здравственог особља које негује ове пацијенте
    • Све запослене особе које рукују храном су у обавези да пријаве оболевање, и уколико имају симптоме болести, морају да се удаље са посла све до 48-72 сата по престанку симптома
    • Чишћење контаминираних предмета и површина детерџентом и хлорним препаратима
    • Прање постељине и радне одеће на температурама изнад 60ºЦ
    • Уклањање повраћеног садржаја или столице и промптно чишћење контаминираних просторија и површина, најпре детерџентом, а затим дезинфекција хлорним препаратима