ТЕЖИНA СИМПТОМA БОЛЕСТИ ЗAВИСИ ОД ДОБA ДAНA

Људска физиологија и здравље су у вези са временским циклусима. Познато је доба дана када можемо да очекујемо погоршање одређених болести.

Од шест ујутру се повећава ризик од срчаног и можданог удара. То јест од шест сати до поднева ризик од инфаркта миокарда расте за 40% и од шлога за 49%. Према мишљењу стручњака у то време се повећава потреба организма за кисеоником. Зато у крв доспевају једињења која повећавају крвни притисак. Из истог разлога су у том делу дана чешћа крварења из носа.

У 7 сати ујутру можемо да очекујемо болове у зглобовима због повишеног нивоа мокраћне киселине. Она формира кристале око зглобова (нарочито су погођена стопала). Ниво мокраћне киселине у крви је 2,8 пута већи у 7 часова него у 11.

У 8 сати ујутру су посебно присутни симптоми алергије, као што су сузење очију, кијање и цурење носа. У исто време у ваздуху расте ниво алергена и прашине.

Девет сати ујутру је време за мигрену. У интервалу од 8 увече до 4 ујутру се најређе јавља. Вероватно је то последица стања крвних судова. Ујутру почиње да расте крвни притисак што утиче на појаву васкуларних главобоља.

У 10 сати ујутру можемо да очекујемо напад артритиса, јер се углавном током ноћи слабо крећемо, а ујутру долази и до хормонских промена. Зато лекари саветују да се спороделујући антиинфламаторни лекови узимају пре одласка на спавање.

У један сат послеподне планирајте тренинг и физикалну терапију. Температура тела постиже свој максимум од један до четири часа после подне. Мишичи тада лакше функционишу и снижава се ризик од повреде током тренинга.

Aко сте астматичар боље узмите лек у два сата послеподне. То ће вас заштитити од напада током ноћи. Панични напади се често јављају у три сата послеподне, при чему ризик за њихову појаву остаје до седам сати увече. У то време нервни систем је најаквивнији, плус стрес се акумулира током дана.

После ручка, у четири сата после подне људи најлакше назебу. Тачније симптоми прехладе су најизраженији после четири часа. Постоји теорија да су хормони који утичу на стварање антитела који се боре против инфекције мање активни у поподневним сатима. Симптоми остеоартритиса се кумулирају и најизраженији су у пет после подне.

Лекови не делују исто у свако доба дана. На пример лекови против горушице боље делују у седам сати увече. Тада помажу у 71% случајева. Aко се попију ујутру делују само код 42% људи. До девет сати увече погоршава се стање код чираша, тако да се узимање антагониста Х2-рецептора препоручује пред спавање.

Седам од десет особа са запаљењским кожним болестима, укључујући псоријазу и екцем, имају највеће тегобе око десет сати увече. То је у вези са променом температуре коже. Њен пораст се повезује са повећањем свраба, јер температура утиче на нервне завршетке у кожи. Такође у вечерњим сатима кожа губи влажност, постаје сува и иритирана. Све ово може да утиче на појачан осећај свраба.

У једанаест сати увече, због колебања хормона, многе труднице рађају. Неки пак сматрају да је природа удесила да жене рађају под окриљем ноћи.