ПЕДИЈАТРИЈСКА СЛУЖБА СЛАВИ СВОЈУ СЛАВУ СВ. КОЗМА И ДАМЈАН

Служба за здравствену заштиту деце и омладине Дома здравља Ниш слави своју славу Свети Козма и Дамјан у понедељак 14.11.2011.г. Сечење славског колача је у просторијама превентивног дела школског диспанзера у 12,00 часова.

Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцелења и дароваше здравље душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ" записао је свети владика Николај Велимировић. Лекарску вештину и исцелитељски дар користили су за бесплатно лечење болесних. „Даваху здравље и душама и телима, лечећи све болести, и исцељујући сваку слабост и сваку немоћпо људима, и изгонећи зле духове. Они указиваше помоћне само људима него и стоци, и ни од кога ништа не примаху за то: јер све то чињаху не ради добитка, не ради богаћења златом и сребром, него ради Бога, желећи да љубав своју према Њему изразе љубављу према ближњем“, пише у „Житијама светих“.

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи заузврат ништа "ради добитка и богаћења, већ Бога ради" па су у народу познати као свети бесребреници. Према канону СПЦ, светитељи Козма и Дамјан, славе се два пута годишње - 14. јула када је умро Козма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове. Светитељи се на иконама и фрескама представљају у средњовековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лекове.
Овај дан лекари славе као дан своје професије.