ЗAПAЉЕНО СЛЕПО ЦРЕВО – БОЛЕСТ ДЕЦЕ И МЛAДИХ

Код бола у стомаку прво помислимо на слепо црево. Aко сте родитељ, страх није безразложан, јер је упала слепог црева најчешће болест деце и младих.

Настаје запаљењем црвуљка, израштаја на почетку дебелог црева. Узрок запаљења је запушење црвуљка цревним садржајем, што ствара услове за размножавање нормално присутних цревних бактерија. Запаљење слепог црева може да се јави у сваком животном добу, али је изузетно ретко код деце млађе од две године и код старих.

Најчешће се јавља код млађих од 30 година и то нешто чешће код мушкараца. Код ове болести дијагнозу треба поставити што пре, јер ако се не оперише на време може доћи до пуцања слепог црева и изливања цревног садржаја у трбушну дупљу. Тада настаје запаљење трбушне марамице. То је озбиљно стање које може довести до ширења упале на цели организам (сепса). Она се може завршити смрћу.

Главни симптом акутне упале слепог црева је бол у доњем десном делу трбуха. Том болу може предходити мука, гађење, повраћање и бол око пупка или изнад њега. Бол је обично праћен застојем столице и ветрова, али се може јавити пролив или учестало мокрење. Не морају бити присутне све ове тегобе. Осим тога, бол може имати различиту локализацију. Некада се осећа лево од пупка, у доњем делу леђа или изнад стидне кости. Бол је обично сталан и болесник не може наћи положај у коме се смирује.

Болесник обично има температуру око 38 степени Целзијуса. Пулс му је убрзан, а бржи од 100 откуцаја у минути указује на озбиљно запаљење. За постављање дијагнозе је важан преглед трбуха (пипање), налаз повишене телесне температуре и повишених леукоцита у крви. Aко је ректална темпетарура већа од температуре мерене под пазухом више од пола степена значи да постоји запаљењски процес у трбуху. У постављању дијагнозе се све више користи колор доплер (ултразвук). Њиме се код запаљења слепог црева уочава појачана прокрвљеност у задебљалом зиду црвуљка, уз непокретан садржај проширених црева. Коришћење ултразвука је посебно корисно код болесника који немају повишене леукоците у крви и температуру.

Код бола у стомаку је посебно важно да не узимате лекове против болова. Они опуштају мишиће, па могу заварати лекара. Приликом пипања трбуха он уочава да је мек, а типични знаци изостају. Уместо лека попијте чај, једите двопек и кувани пиринач. Aко бол не пролази или се тегобе погоршавају јавите се лекару.

Упала слепог црева се лечи хирушким путем. Најбоље је оперисати у првих 48 часа од појаве бола. Некада се упала смирује спонтано или зато што је болесник на своју руку започео лечење антибиотицима. Има хирурга који у тим ситуацијама не инсистирају на операцији, што већина пацијената једва дочека. Они треба да знају да се често упала понови после неколико месеци и тада се време од појаве симптома до евентуалног пуцања слепог црева скраћује.