ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА ТЕЧЕ ПО ПЛАНУ

Вакцинација против грипа у Дому здравља Ниш тече према очекивањима. За мање од недељу дана у овој установи вакцинисано је више од 1300 Нишлија. У Служби за здравствену заштиту одраслих вакцинисано је 800 наших суграђана, а  Служба КЛИМН са палијативним збрињавањем у кућним условима вакцинисало је 500 својих корисника. Међу вакцинисанима је и петоро деце, којима су овакву заштиту препоручили њихови изабрани педијатри.

Највећи број оних који су вакцину примили већ првих дана је из групе пацијената који већ од раније имају добра искуства са оваквом врстом превенције грипа. Међу првима вакцину су примили старији суграђани и хронични пацијенти.

Према епидемиолошким и клиничким индикацијама, вакцина се препоручује:

  • особама старијим од 6 месеци, које болују од хроничних поремећаја плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећај рада бубрега, особе са ослабљеним имунитетом итд;
  • особама старијим од 65 година;
  • лицима запосленим у јавним службама које су у ризику.

Вакцинација се обавља у:

  • централном објекту Дома здравља Ниш у времену од 10:00 – 19:00 у просторијама лабораторије које се налазе у сутурену;
  • градским и сеоским здравственим станицама и амбулантама у просторијама интервенције по устаљеном распореду рада.
«Одлука је на сваком појединачно да ли ће се вакцинисати или не. Гужви није било, не зато што нема интересовања, већ због добре организације рада. Налог за вакцину пацијенти добијају од свог изабраног лекара онда када имају први или контролни преглед, па зато нема непотребног чекања и стајања у редовима», део је интервјуа који је за «Народне новине» дала др Јелена Перовић, начелник Епидемиолошке службе Дома здравља Ниш.