СА БЛАГОШЋУ БОЖЈОМ ПРЕД ПАЦИЈЕНТЕ ДОМ ЗДРАВЉА ЈУЧЕ ПРОСЛАВИО СВЕТОГ ЛУКУ

 

Један од највећих Домова здравља на Балкану јуче је свечано обележио крсну славу - Светог апостола Луку. Сечењу славског колача и пригодном коктелу присуствовао је  велики број колега запослених у примарном и клиничком здравству, али и гости из јавног, привредног, културног и политичког живота града.

Свечаност је била прилика за размену честитки и лепих жеља, али и за представљање резултата рада лекара и медицинског особља у последњих годину дана. Директор Дома здравља др Милан Манојловић каже да је у протеклих дванаест месеци било много активности на реализацији пројеката који се реализују или са локалном самоуправом или са надлежним министарством.

- Током ове године наставили смо спровођење пројекта заштите здравља лица старијих од 65 година и обишли житеље већег броја села на подручју општине Пантелеј. То је практично наставак нашег Каравана здравља који смо почели пре две године, а планирамо да наредне године обиђемо и будемо присутнији у свих 60 села на подручју града - најавио је директор Манојловић.

Према његовим речима, уз велику подршку пре свега финансијску коју је Дом здравља добио од града реализован је први већи циклус скрининга на рак дебелог црева у коме је своје здравље проверило 10.000 суграђана. Др Манојловић најављује почетак новог скрининга, овог пута на рак дојке и реализацију пројекта у области репродуктивног здравља.

Оно на чему ћемо морати много више да радимо, а очекујемо и помоћ локалне самоуправе па и медија је подизање свести становништва да је у њиховом интересу да се одазивају позивима за превентивне прегледе. Дом здравља ће убрзо формирати Центар за скрининг, одакле ће житељи Ниша и околних села бити позивани да дођу на превентивне прегледе који их сасвим сигурно уопште неће болети и што је још важније потпуно су бесплатни. Ти превентивни прегледи спасиће сасвим сигурно велики број живота, посебно ако промене буду откривене на време. Многима ће продужити живот, али и формирати навику коју наши људи немају - да на време мисле о свом здрављу и тако помогну себи, својој породици и читавој заједници - истакао је др Манојловић.

Центар за кућно лечење ове године био је домаћин славе. Из ове јединице Дома здравља кажу да већ пуних 30 година брину по правилу о најтежим пацијентима, али последњих година приметан је пораст старачких домаћинстава на које су заборавили њихови најближи па зато Кућна нега чини велике напоре да лечи не само тело већ и душу. Ова јединица домаћинство над славом за наредну годину предала је Центру за превенцију, релативно младој јединици која последњих година практично носи највећи терет и највећи број превентивних и промотивних активности нишког Дома здравља.

Извор "Народне Новине"

Фотографија Милија Гутовић, ДЗ Ниш