ЖУЉ - CALLUS

Обичан жуљ је жућкасто безболно кружно задебљање коже које се јавља на местима где она трпи притисак.

Узрок

Жуљ (CALLUS) настаје као последица притиска на кожу која непосредно належе на кост. Зато се најчешће јавља на прстима, пети и табану као последица ношења тесне и неудобне обуће, деформитета стопала или неправилног хода. Код физичких радника јавља се на длановима, гитариста на пстима, спортиста на рукама и ногама...

Настанак

Жуљ настаје задебљањем површног слоја коже (корнеални слој епидерма). Због притиска мртве ћелије коже не могу нормално да се љуште и опадају већ се таложе у виду кружног задебљања.

Тегобе

Калус не боли и обично представља само естетску сметњу. Aко се на њему јаве пукотине (рагаде) жуљ постаје болан. Рагаде се чешће јављају код ношења обуће од вештачких материјала у којима се ноге доста зноје. Жуљ се због влаге размекша и пуца и може непријатно да мирише. За разлику од хроничног задебљања коже акутни жуљ је плих који настаје након краткотрајног трљања меке коже незгодном обућом или алатом. Плих лако пуца и ако се оштећена кожа заштити од даљег притиска брзо зараста.

Дијагноза

Дијагноза се веома лако поставља на основу изгледа промене. Жуљ може да личи на брадавице. Међутим, приликом њиховог уклањања виде се црнкасте тачкице, које потичу од тромбозираних капилара, што се не уочава код калуса. Од курјег ока се разликује по томе што нема болан трн у свом средишту.

Превентива

Појава жуља може да се спречи ношењем удобне обуће од природних материјала. Задебљали делови коже треба редовно да се уклањају брисањем грубим пешкиром или стругањем каменом за пете.

Лечење

У лечењу је потребно прво уклонти притисак који изазива задебљање коже, а затим се примењују кератолитички препарати. Они обично садрзе салицилну киселину. Смоква, бршљан, црни лук, чуваркућа и још неке биљке, такође, делују кератолитички па могу да се користе у лечењу. Има много готових препарата који се набављају без рецепта. Било који препарат да узмете морате се придржавате упутства и по потреби да поновите поступак. Кератолитички раствори, масти или мелеми се стављају само на жуљ. Не треба да их стављате на здраву кожу јер ће је оштетити. Кератолитичко средство примењујте седам до десет дана. То је довољно да се жуљ размекша. Држите ноге у топлој води петнаестак минута, а затим пажљиво исеците задебљале слојеве.

Поступак не боли, јер се уклањају мртве ћелије коже.