КУРЈЕ ОКО - CLAVUS

Kурје око (CLAVUS) је задебљање коже са тврдим болним средиштем.

Узрок курјег ока

Цлавус настаје као последица притиска на кожу која покрива кост. Настаје као последица ношења тесне и неудобне обуће, постојања деформитета стопала и неправилног хода. Зато се најчешће јавља на прстима, пети и табану.

Настанак

Курје око настаје због задебљања површног слоја коже (корнеални слој епидерма). Тај процес (хиперкератоза) настаје као последица притиска који онемогућава нормално љуштење и опадање мртвих ћелија коже. Хиперкератоза је кружна са формирањем трна у средишту клавуса (централни кератотични чеп). Он је узрок бола. Задире у дубљи слој коже (дерм) и врши притисак на нерве или омотаче зглобова.

Тегобе

Курје око изазива бол који је посебно изражен приликом ношења тесне обуће. Aко се често влажи услед ношења обуће од вештачких материјала у којима се ноге доста зноје клавус може да се размекша. То се обично виђа на курјим очима између малог и домалог прста. Често је секундарно инфициран и узрок је ширења непријатног мириса.

Дијагноза

Дијагноза се веома лако поставља на основу изгледа промене. Брадавице (плантарне веруке) могу да личе на клавус. Међутим, приликом њиховог уклањања виде се црнкасте тачкице, које потичу од тромбозираних капилара, што се не уочава код курјег ока.

Превентива

Појава курјег ока може да се спречи ношењем удобне обуће од природних материјала. Задебљали делови коже треба редовно да се уклањају брисањем грубим пешкиром или стругањем каменом за пете, пре но што се формира болно курје око.

Лечење

У лечењу је потребно прво уклонти притисак који изазива појаву курјег ока. Курје око се уклања кератолитичким препаратима. Они обично садрзе салицилну киселину. Неке биљке делују кератолитички па се могу користити. То су нпр. смоква, брсљан, црни лук, цуваркуца... Има много готових препарата који се набављају без рецепта. Било који препарат да узмете морате се придржавате упутства и по потреби да поновите поступак.

Кератолитички раствори, масти или мелеми се стављају само на кује око. Не треба да их стављате на здраву кожу јер ће је оштетити. Кератолитици размекшавају Цлавус тако да га након 7 до 10 дана можете уклонити. Држите ноге у топлој води петнаестак минута и затим пажљиво исеците кератотичне слојеве. Обратите пажњу да обавезно уклоните кератотични чеп - трн који вам изазива бол. Курје око лакше може да вам уклонити педикир.

(Преузето са сајта “Породични лекар”)