Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

ШТУЦAЊЕ КОД БЕБA

У првим месецима живота штуцање после оброка је нормална појава за већину беба. Aко беба не повраћања често и добро напредује немате разлога за бригу. Само по себи штуцање је безазлено и ултразвуком је примећено да се јавља и док је беба у мамином стомаку.

Зашто бебе често штуцају

Није потпуно јасно зашто бебе штуцају. Вероватно напуњен желудац врши притисак на дијафрагму, која због незрелости новорођенчета лако почиње да се грчи. Грч овог мишића, који раздваја трбушну и грудну дупљу, изазива штуцање. У првим месецима живота мишић (сфинктер) који затвара желудац није довољно јак да спречи враћање желудачног садржаја у једњак. Посисано млеко након оброка због слабости сфинктера лако прелази у једњак, надражује његову слузокожу, што утиче на грчење дијафрагме и испољава се штуцањем. Како беба расте тај мишић јача и штуцање постаје ређе.

Већина беба приликом сисања гута доста ваздуха. То је посебно изражено код беба које халапљиво сисају или су храњене на флашицу са цуцлом без специјалног вентила. Прогутани ваздух растеже зелудац и подстице штуцање. Зато су "прождрљивци" више склони штуцању у односу на бебе које не једу халапљиво.

Како да смањите штуцање

Aко беба добро напредује, не штуца превише и не повраћа много не треба предузимати ништа. Временома, како беба расте штуцање ће се проредити и престати. Aко вас штуцање забрињава можете беби да дате кашичицу топле воде. Обично је то довољно да га прекине. Штуцање можете да умањите правилним храњењем бебе.

Проверите да ли беба правилно сиса. При подоју узмите је у руке и ставите јој главицу мало испод дојке. Пустите је да сама ухвати брадавицу. Aко јој гурате главицу или јој увлачите брадавицу у уста већа је шанса да је неће добро ухватити. Кад почне да сиса погледајте да ли је осим брадавице увукла и ареолу (браон круг око брадавице). Aко је увукла гутаће знатно мање ваздуха. Осим тога брадавице ће да трпе мањи притисак и неће да пуцају. Aко је ухватила само брадавицу одвојите је од дојке и пустите да боље ухвати. Пре но што бебу ставите на другу дојку, ако у једном подоју дајете обе, подржите је да подригне.

Aко бебу храните флашицом настојте да цуцла увек буде пуна млека да беба не би гутала много ваздуха. Отвор на цуцли не сме да буде превелик. Када окренете флашицу наниже млеко треба да капље из цуцле, ако тече замените је одговарајућом. Гутање ваздуха ћете свести на минимум ако користите цуцле са вентилом за одвод ваздуха (аир сyстем).

Када је штуцање забрињавајуће

Штуцање је безопасно. Како беба расте постаје све ређе и за пар месеци (обично четири) престаје. Понекад је штуцање један од симптома озбиљнијег проблема нпр. сужења пилоруса те захтева лечење. Обратите се лекару ако ваша беба осим штуцања, слабо напредује, прекида оброк и неутешно плаче, након оброка повраћа у млазу и млеко пада далеко од ње, често се буди и јако је немирна.

Ово не примењујте

Не смете бебу да љуљате енергично, јер то олакшава враћање млека у једњак и изазива штуцање. Не дајте киселу воду, то растеже желудац и погоршава стање. Давање лимуновог сока не прија беби, а излажете је ризику да добије алергију. Бебама до годину дана се не даје цитрусно воће (лимун, поморанџа, грејп) због могуће алергије. Такође, се не примењују други народни лекови против штуцања који се користе код одраслих.