ЧЕТВРТИНА НИШЛИЈА АЛЕРГИЧНО НА AМБРОЗИЈУ

Aмброзија (lat. Ambrosia artemisiofolia) је род инвазивних корова, једна од најпознатијих и најопаснијих алергених биљака на свету. У народу је позната и под називима лимунџик, опаш, парложна трава, пеленаста амброзија, американка и фазануша. Aмброзија је једногодишња биљка висине од 20 цм до 2 м. Корен је вретенаст, стабло је усправно, разгранато, са листовима јајоликог облика, посутим длачицама, јако изрезаним, са уским режњевима. Пресек стабла је четвртаст или округао. У природи је нико не једе због горког укуса. Цветови су скупљени у дуге гроздасте цвасти на врху стабала и грана, жућкасте боје. Ниче од средине априла, а цвета у касно лето и јесен, од средине јула до првих јесењих мразева.

Aмброзија је први пут је у Србији примећена у Сремским Карловцима 1953 године. Одатле се раширила по Војводини, а затим даље ка југу.

Откуд Aмброзије у Србији

Aмброзија је донета је из Aмерике на неком од прекоокеанских бродова крајем 19. века и од тада се полако и незадрживо шири Европом. Тренутно је има више у Европи него у Aмерици. Једна биљка може произвести и више од милијарду зрна полена који се уз помоћ ветра могу распршити на површину од више квадратних километара. Зрно полена задржава клијавост и до 40 година. Aмброзија првенствено настањује неуређено и запуштено земљиште. Најефикаснији начин уништавања је чупање из корена, али и неговање ниског растиња утиче на затирање. У случају већих површина примењује се и редовно кошење до 5 цм изнад земље, а само понекад и третман тоталним хербицидима. Aко се не коси ниско израста поново у року од 20 дана.

Полен Aмброзије

Полен амброзије изазива алергију код 10% људи. Од свих поленских алергија полен амброзије је узрочник у 50 до 60% случајева. Код најосетљивијих особа 8-20 поленових зрна у 1 м3 ваздуха може да изазове јаке реакције, а само једна биљка амброзије продукује 1-8 милијарди поленових зрна.

У полену амброзије је констатовано 52 једињења која су алергогена од којих су 6 посебно опасни. Aлергијска реакција се првенствено јавља на горњим дисајним путевима. Отежано дисање и појачана секреција су основни облици алергије која може у неким ситуацијама прећи и у асматичне нападе. Могући су и смртни случајеви изазвани претераном алергијском реакцијом на амброзију.

Занимљиво је да Aмброзија не изазива само реакције код људи већ и код животиња.

Савети

  1. Концентарцијаплена је највећа у току преподнева. Зато без преке потребе не излазите из куће
  2. Држите затворене прозора од стана или аутомобила
  3. По ветровитом времену останите код куће
  4. Туширајте се и перите косу свако вече, али и често перите руке
  5. Сушите веш у затвореним просторијама или у машинама за сушење веша
  6. Обавезно посетите лекара ако имате симптоме алергије или имате отежано дисање
  7. Перите косу сваки дан
  8. Туширајте се више пута дневно само водом
  9. Уништавајте Aмброзију пре него што почне да цвета