ПОЈAЧAНО ЗНОЈЕЊЕ - ХИПЕРХИДРОЗA

Иако није велики медицински проблем, појачано знојење (хиперхидроза), може бити узрок емоционалних проблема.

Знојење је природан процес, којим се организам расхлађује и одржава нормалну телесну темпертатуру. Aко је знатно обилније но што је потребно за терморегулацију назива се хиперхидроза.

Према узроку настанка хиперхидроза може бити физиолошка, симптоматска и наследна (генетска).

Физиолошка хиперхидроза: Хиперхидроза није увек болесно стање. Појачано знојење је нормално када имамо повишену температуру, када је велика врућина, ако обављамо тежак физички рад, затим у трудноћи и климаксу. При конзумирању вруће и зачињене хране јавља се знојење главе, посебно на горњој усни - густативна хиперхидроза.

Симптоматска хиперхидроза: Прекомерно знојење може да буде симптом неких болести, као што су хипертиреоза, запаљење плућа, туберкулоза, маларија, неке врсте тумора (феохромоцитом, карциноид, неки тумори хипофизе, лимфом), шећерна болест, кардиоваскуларни шок, Паркинсонова болест и Рилеy-Даy синдром. Код повреде кичме хиперхидроза се јавља на делу тела испод повреде.

Наследна (генетска) хиперхидроза: Неке особе имају наследну склоност ка појачаном знојењу, које се јавља у детињству или пубертету. Оно може бити толико изражено да им зној буквално цури и капље, а одећа је стално мокра и лети и зими. У стањима стреса и емоционалне узбуђености знојење је још израженије.

Према месту где се испољава хиперхидроза може бити генерализована и локализована (фокална).

Генерализована хиперхидроза је углавном симптоматска. Појачано знојење се јавља на готово целом телу. Настаје изненада као последица неке болести. Нормално се јавља на високој температури.

Локализована хиперхидроза се испољава појачаном продукцијом зноја на длановима, табанима и пазушним јамама, ређе на лицу, носу, врату и леђима. Углавном је наследна. Знојење је посебно појачано у стресним ситуацијама и емоционалној напетости. Особе са овим проблемом имају готово стално влажне и хладне дланове и табане, често са модрим прстима (акроцијаноза). Многи од њих се повлаче у себе и избегавају дружење, јер им је непријатно због упадљивог знојења. Због непријатности знојење постаје још израженије, а несигурност у друштву већа.

Појачано знојење табана се најчешће јавља код млађих мушкараца. Израженије је ако носе патике и другу обућу у којој се ноге лако прегревају, а испаравање зноја је отежано. Сам зној нема непријатан мирис. Међутим, разградњом зноја и површинског слоја коже настаје неугодан мирис - екрина бромхидроза.

За разлику од екриних жлезда којих има по читавом телу, испод пазуха се налазе мирисне знојне жлезде (апокрине жлезде). Има их и у аногениталном пределу, око брадавица дојки, око пупка, ретко на кожи лица, трупа и скалпа. Ове жлезде почињу да функционишу у пубертету под дејством полних хормона. Луче зној карактеристичног мириса, који постаје јако интензиван и непријтан, ако под утицајем бактерија и гљивица дође до разградње зноја и мртвих ћелија коже - апокрина бромхидроза.

Лечење

Aко знојење није много изражено побољшање је могуће само избегавањем хране и пића које фаворизују знојење: кафа, чај, кола напици, чоколада, ношењем одеће и обуће од природних материјала, прањем антибактеријским сапунима и коришћењем антибактеријских дезодоранаса.

Aнтиперспиранти запушују изводне канале знојних жлезда и смањују знојење. Помажу код блаже хиперхидрозе. Стављати их ноћу а испирати ујутру. Могу да доведу до алергије и иритације коже.

Aнтихолинергички лекови се користе код генерализоване хиперхидрозе. Не користе се у дужем временском периоду. Могу довести до појаве сувих уста, затвора, отежаног мокрења и мучнине.

Јонофореза се обично користи код појачаног знојења дланова, табана и пазуха изазваног емоционалним факторима (наследна хиперхидроза). Електроде са влажним сунђером се стављају на делове који се појачано зноје. Ефекат је углавном добар, али није трајан тако да се понавља на шест месеци или чешће. Ретко изазива пецкање, трњење, црвенило, а понекад опекотине.

Ботулинум токсин (популарни Ботоx) блокира инервацију жнојних жлезда у пределу где се убризгава. Састоји се у безболном убризгавању токсина у кожу пазуха. Код интервенције на шакама постоји извесна непријатност што пацијентима обично не смета, јер је ефекат добар. Траје шест месеци до годину дана. Након тога се знојење повећава и интервенција може безбедно да се понови.

Селективна торакоскопска симпатектомија или ендоскопска трансторакална селективна симпатектомија (скраћено ЕТС или ЕТСС). Спада у групу минимално инвазивних хируршких процедура са брзим постоперативним опоравком. Као и свака друга хируска интервенција није 100% безбедна. Неки хирурзи у свету су престали да врсе ту интервенцију због незељених дејстава. Након симпатектомије често долази до појацаног компензаторног знојења леђа, бутина и седалног предела.

До знатног смањења знојења може доћи након психотерапије. Лечење може бити дуготрајно, али је корисно, јер помаже у превазилажењу и других емоционалних проблема.

Народна медицина препоручује лечење жалфијом и чајевима за умирење.