Изазивачи главобоље за које нисте знали

Сви знамо да која чаша вина више или нагомилан стрес може да изазове главобољу. Међутим, стручњаци откривају још покретача бола у глави, који ће вас вероватно изненадити.

Свакодневне активности: храна коју једемо, начин на који вежбамо или се дотерујемо могу да буду узрок бола у глави.

КAШAЉ

Кашаљ и сличне врсте напрезања, као што су кијање или дување носа могу да узрокују главобољу. Око један одсто главобоља изазива кашаљ, а склонији су им мушкарци. Бол је оштар, пробадајући, у пределу потиљка и обично траје од неколико секунди до неколико минута. Главобоље изазване кашљем често указују на друге поремећаје као што је Aрнолд - Чиари синдром.

ФРИЗУРA

Док вам фризер пере косу глава мора да буде забачена уназад. Овај положај може да изазове бол у глави чак неколико дана после посете фризеру. Сличан ефекат има придржавање телефонске слушалице раменом или седење на столици без наслона. Осим тога, чврсто везан коњски реп, кике и уске капе могу да доведу до бола у глави.

ТРЧAЊЕ НA ТРAЦИ

Трчање на покретној траци и слични физички напори изазивају отицање крвних судова у врату и глави, што доводи до сварања притиска на мозак. Јак бол почиње за неколико секунди , а ове главобоље се најчешће јављају код људи подложних мигренама. Промена типа вежбања може да помогне, на пример, уместо трчања идите на пливање.

AНКСИОЗНОСТ

Људи са ниским самопоуздањем и анксиозне личности имају већу вероватноћу да пате од мигрене, пише Дејли мејл. Овакви људи су подложнији стресу који смањује ниво серотонина у мозгу. Низак ниво ове хемикалије у мозгу, може да покрене бол.

СЕНДВИЧИ СA ШУНКОМ

Постоји мноштво намирница које могу да изазову главобоље али шунка је у томе најуспешнија. Она садржи конзерванс тирамин, који повећава проток крви у мозак и активира главобољу. Бол у глави изазван адитивима у храни обично се осећа са обе стране главе. Осим шунке, тирамин садрже и остале димљене, мариниране или киселе намирнице, као и сиреви, чоколаде, месне прерађевине, ананас и банане.

СЕКС

Иако је главобоља уобичајени изговор за избегавање секса, понекад секс заиста може да је изазове. Ова главобоља јавља се углавном за време или полсе оргазма, а од ње пати 1,3 одсто људи, највише мушкарци. Манифестује се као упоран бол у задњем делу главе, а ретко може да доведе и до хеморагичног можданог удара.

ТОПЛA КУПКA

Промена температуре изазива промену крвног притиска, што може да доведе до оштрог пробадајућег бола у пределу чела. Ова главобоља ретко траје дуже од пет минута, осим топле купке може да је изазове и пливање у веома хладној води.

ПУШЕЊЕ

Можда тренутно ублажи нервозу, али истовремено доводи до главобоље. Никотин изазива смањење крвних судова у мозгу што може да изазове бол у глави.

НЕДОСТAТAК СНA

Раздражљивост, немогућност да правилно функционишете и лоше памћење су најочигледније последице недостатка сна. Међутим, научници су утврдили да недовољно спавање такође изазива главобоље које могу да трају један сат или чак цео дан.

ТОПЛО ВРЕМЕ

Број људи који се лекару јаве са болом у глави повећава се са порастом температуре, без обзира да ли је у питању лето или зима, тврде стручњаци.