5 митова о препланулости коже

Иако нас лекари упозоравају да сунчање није безбедно, неки људи и даље инсистирају на препланулости. Треба да знате да вас тамна кожа може много коштати.

Тамњењем се кожа природно штити од сунца, али то је истовремено изузетно исцрпљује. Ултраљубичасти зраци сунца изазивају веће или мање оштећење коже у зависности од тога колико сте му изложени.

Дуга поподнева на плажи могу резултирати опекотинама, пликовима и љуштењем. Такође, претерано излагање топлоти може да води топлотном удару, стању које се догађа онда када организам изгуби способност терморегулације.

Као последице јављају се боре, пеге и прерано старење. У најгорем случају – и рак коже.

Многе заблуде постоје када је реч о безбедном сунчању, а представљамо вам праву истину која стоји иза пет најчешћих митова.

1. Соларијум је безбедан

Научници и лекари се слажу: Не постоји безбедан начин да поцрните, а ни соларијум није изузетак. Они функционишу тако што кожу излажу ултраљубичастим зрацима који доказано изазивају рак коже.

Што дуже остајете у соларијуму, то се излажете већој опасности, нарочито ако их посећујете пре тридесете године. Многе земље разматрају или су усвојиле законе забране употребе соларијума за млађе од 18 година.

Пре неколико година, промовисани су соларијуми са више УВA зрачења, јер су наводно спречавали опекотине. Међутим, стручњаци су упозорили да УВA зраци могу утицати на појаву меланома. Немојте веровари ни у причу да у соларијуму можете надоместити мањак витамина Д. Излагање природним сунчевим зрацима је сасвим довољно уз конзумирање млечних прерађевина, хлеба, јаја и рибе.

2. Крема за сунчање пружа сву потребну заштиту

Крема је само делић заштите од сунца. Кожа је упија, а она одбија УВA и УВБ зрачење хемијским или физичким путем. Креме са “физичком” заштитом садрже састојке попут оксида цинка или титанијум оскида који формирају заштитни филм на кожи који одбија зрачење.

Хемијске садрже састојке попут авобензоена који апсорбују зраке. Свака крема има ниво заштите (СПФ). Што је број већи, то је заштита боља.

Креме са фактором 15 спречавају продор око 93 одсто зрачења, док СПФ 30 одбија око 97 одсто УВБ зрака. Њена ефикасност зависи од више фактора – колико сте склони опекотинама, колико је јако зрачење, као и коју количину креме сте нанели.

Знојење, пливање, туширање, па чак и висока влажност ваздуха смањују њену ефикасност. Иако на неким кремама пише да су водоотпорне, не треба да им верујете.

Приликом одабира креме, одлучите се за ону која има таштиту од широког спектра УВA и УВБ зрачења.

3. Постепено сунчање штити кожу

Aко мислите да се кожа може припремити за дуготрајно излагање сунцу тако што ћете се претходно сунчати, варате се. Наиме, ако сте већ “ухватили мало боје” то значи да је ваша кожа већ реаговала на УВ зрачење.

То је видљив доказ да је она оштећена. Тиме што поново излазите на сунце ризикујете додатно старење и чак рак коже. Када је реч о кремама за самотамњење, њима се нећете заштити од сунца.

Међутим, садрже ДХA хемикалију која постепено фарба мртве ћелије на површини коже. Зато “тен” траје све док се кожа не ослободи тих наслага, што се деси прилично брзо по наношењу, али је неупоредиво сигурније од сунчања.

4. Тамнопути људи не морају да брину

Боја коже зависи од количине меланина у епидермису, односо спољњем делу коже. Меланин помаже да се кожа заштити од негативних ефеката сунца, па тако црнци имају заштиту која би се могла мерити као 13,4 СПФ јединица, у поређењу са свега 3,4 код белаца.

Та разлика објашњава зашто је код афроамериканаца рак коже далеко ређи. Иако меланин производи одређену заштиту од сунца, чак и изузетно тамна кожа може да изгори после дуготрајног излагања.

Меланом, најопаснији облик канцера, јавља се пак код свих раса. Један тио меланома (AЛМ) одговоран је за 50 одсто свих случајева оболевања од рака коже код тамнопутих људи.

Он се назива и “скривеним” меланомом јер се развија на местима која није лако испитати: попут дланова, испод ноктију или на мукозним мембранама. У раним фазама се чак и не препознаје јер подсећа на модрицу. Боб Марли, легенда регеа, умро је од меланома који му се налазио на стопалу, а није откривен све док се није проширио на друге делове тела и постао неизлечив.

5. Безбедни сте кад је облачно

Aко сте икад добили опекотине после дана проведеног на снегу, знате да је ово мит. Ултраљубичасти зраци утичу на нас чак и кад је облачно. Многи људи дуже времена проведу напољу надајући се да ће их облаци заштитити, али их тај лажни осећај сигурности доводи до болних опекотина.

Снег, вода и песак рефлектују 85 одсто сунчевог зрачења, па ако скијате или сте на плажи морате редовно наносити крему за сунчање. Треба да водите рачуна о заштити од сунца сваки пут кад планирате дуже да се задржите напољу.

Богато нанесите крему за сунчање 30 минута пре изласка, утрљајте је и поступак поновите на свака два сата. Избегавајте излазак из затворене просторије између 10 и 14 часова када је сунце најјаче. Носите лагану, светлу одећу и шешир са широким ободом као и наочаре са заштитом од УВ зрачења.

Резултат: млађи изглед и здравија кожа.