Припремите кожу за сунчање

Сунце је данас посебно опасно, стога треба пазити на своју кожу као никада раније. Заштитите себе и своју породицу на најбољи могући начин, како се не бисте касније кајали

У времену када број оболелих од различитих врста рака коже расте, потребно је озбиљно размислити на који начин заштити кожу од сунца. Иако лежање на сунчаној плажи делује примамљиво, заправо је опасно. Како припремити кожу за сунце и заштитити себе и своју породицу?

Најважније је одредити тип коже:

 • Особе с врло светлом кожом, црвеном косом и пегама имају кожу типа I.
 • Aко имате светлу кожу и плаву косу, тада имате кожу типа II.
 • Осредње светлу кожу и тамноплаву до смеђу косу имају особе чија се кожа означава као тип III.
 • Људи с тамном кожом и тамном косом имају кожу типа IV.

Aко нисте сигурни који тип коже имате, радије се одлучите за онај осетљивији тип. Никако не заборавите да деца имају најосетљивију кожу, те да их обавезно морате заштитити.

Код одабира крема, млека, уља и лосиона за сунчање, водите рачуна да садрже и УВ A и УВ Б заштиту. Пажљиво читајте декларацију на производима и припазите да се на њој нађу неки од следећих састојака: цинамати, сулисобензоне, салицyлати, титан диоксид, бензофенони, цинк оксид, ецамсуле или авобензон.

Деца су посебно осетљива и потребно их је квалитетно заштитити Избор заштитног фактора производа такође зависи од типа коже коју имате. Особе с осетљивијом кожом треба да бирају виши заштитни фактор, а високи фактор саветује се и онима који се први пут у години излажу сунцу. Деци купујте креме с највишим заштитним факторима од 30 и више.

Приликом одабира заштитних средстава, свакако водите рачуна да су водоотпорни. Средство отпорно на воду мора остати делотворно и након 40 минута проведених у води. Међутим, то не значи да их је довољно нанети само једном у току дана, напротив. Водоотпорни су зато што се не испиру у води, али их је након изласка из воде потребно поновно нанети на кожу.

Људи с осетљивом кожом склоном алергијама требало би да користите заштитна средства за децу и да избегавају средства која садрже алкохол, мирисе и конзервансе.

Посебну пажњу треба обратити на најосетљивије делове коже, а то су: чело, нос, уши, усне и рамена. Те делове треба заштити средством с високим заштитним фактором без обзира на то који тип коже имате.

Дечја кожа посебно је осетљива на утицај сунчевих зрака. Када бирате крему за дете, чините то врло опрезно, јер је дечја кожа осетљивија од ваше и не подноси хемикалије које се често налазе у заштитним кремама за одрасле. Бирајте креме које не садрже бензофеноне и пара-амино бензоеву киселину. У средствима за заштиту дечје коже примјењују се титан-диоксид и цинк-оксид који мање надражују кожу. Бебе млађе од шест мјесеци никако не излажите сунцу.

Не заборавите:

 1. заштитно средство наноси се на кожу 15-30 минута пре изласка на сунце,
 2. нанесите довољну количину производа,
 3. посебно заштитите делове тела као што су врхови ушију, стопала, задња страна ногу, теме код ћелавих особа…
 4. заштитно средство није довољно нанети само једном дневно, чините то више пута,
 5. заштитни фактор временом губи своју делотворност, па пазите на рок трајања,
 6. заштитна средства наносе се и када је облачно, јер се УВ зраци пробијају кроз облаке,
 7. УВ зрачење је најјаче од 10 до 16 сати, стога у том времену избегавајте боравак на сунцу, без обзира на то колико је висок заштитни фактор вашег средства за сунчање.