УПAЛA БЕШИКЕ КОД ЖЕНA

Чести и упорни нагони за мокрењем, који не доносе олакшање, непријатан бол и печење захтевају лечење. Проблем је у томе што се одмах поставља дијагноза циститиса, дају напамет антибиотици... и тако до следећег пута.

Да се запаљење бешике не би понављало и довело до хроничног циститиса потребно је поставити дијагнозу, правилно лечити, али и предузетеи низ мера током лечења и након излечења акутног циститиса. код понављаних упала могуће је спровести превентивне мере које ће вас ослободити ове непријатне болести.

Дијагноза

Да би се потврдила дијагноза упале бешике (циститис) потребан је општи преглед урина и бактериолошки преглед (уринокултура), којим се идентификује узрочник упале и одређује његова осетљивост на антибиотике. Микроскопски преглед седимента урина (општи преглед) код запаљења показује присуство леукоцита и бактерија. Код жена које имају инфекцију бацилом туберкулозе или кламидијом у мокраћи могу да буду присутни само леукоцити.

Преглед мокраће је неопходан, често и преглед гинеколога, па и хирурга, јер многе болести и стања могу имати тегобе сличне циститису:

  • Ендометритис (запаљење слузокоже материце);
  • запаљење слепог црева;
  • камен или песак у мокраћним путевима (уролитијаза);
  • код трудница се понекад јавља учестало мокрење због притиска материце на бешику, мада се и код њих тегобе могу јавити због циститиса;
  • код жена у менопаузи, због смањења функције јајника, долази до промена на слузокожи мокраћне бешике, која је зависна од деловања женских полних хормона, те се могу јавити тегобе сличне као код цистита, а запаљење није присутно;
  • код старих особа се може десити супротно: тегоба нема, али у мокраћи има доста леукоцита и запаљење је присутно.

Лечење

Да би се што пре ослободили тегоба многи узимају на своју руку антибиотике. То онемогућава ефикасно лечење и инфекције се за пар недеља понавља. Дајте мокраћу на преглед. Aко је викенд, сачекајте понедељак - лечење ће бити брже, јер ће бити ефикасније. На преглед се даје прва јутарња мокраћа, јер у њој има највише бактерија. Узима се средњи млаз. Пошто се резултат уринокултуре чека пет дана, лекар ће вам прописати антибиотик, који ћете почети да пијете након давања мокраће на преглед. Користе се антибиотици који делују и на цревне бактерије, које су чести изазивачи циститиса, а нису штетни за бубреге.

Иако се сексуално активним женама препоручује тродневна антибиотска терапија, она обично није довољна, па је потребно дуже лечење. Трудницама, мушкарцима, старима, деци и дијабетичарима се препоручује терапија у трајању од 7 до 10 дана. Терапију спровести до краја, без обзира што се тегобе изгубе већ за дан-два. Када стигне резултат уринокултуре лечење се наставља према осетљивости бактерија и ако је потребно антибиотик се мења. Aко су болови у бешици јаки, користе се спазмолитици, а стомак се греје.

Aко симптоми нестану то не значи да сте се излечили. Испијте лекове до краја и након 5 до 7 дана поново дајте мокраћу на преглед (општи преглед и уринокултура). Код инфекција које се често понављају некада је потребно дати мокраћу на уринокултуру три јутра за редом.

Помозите лековима

За лечење нису довољни само лекови. Потребно је да се придржавате још неких савета:

  • За време лечења је веома важна исхрана. Искључите из исхране зачињено, љуто, доста слано и алкохол, јер надражују слузокожу мокраћне бешике.
  • Користите чајеве који делују антибактеријски и антизапаљењски. То су пре свега чај од листа бруснице, увин чај, као и сок од бруснице и боровнице.
  • Не одлажите мокрење. Празните бешику чим осетите потребу за тим. Потрудите се да вам буде топло. Не седите у хладној просториј и на промаји. Топао веш, одећа и обућа се подразумевају, јер је најважније да вам буду топле ноге и стомак.
  • Суздржите се од секса док потпуно не оздравите.

Како да спречите понављање запаљења бешике

Не зебите. Хладноћа, посебно хладне ноге, доводи до сужења крвних судова. Због тога се смањује локална отпорност слузокоже мокраћне бешике и инфекција, ако је присутна се лако реактивира. Смањена отпорност слузокоже и инфекција воде ка болести.

Не трпите, мокрите чим осетите потребу за тим. Жене имају обичај да игноришу позив на мокрење. Мокраћна бешика се превише растеже, што ремети циркулацију крви у њеном зиду и слаби заштитне механизме ћелија слузокоже. Тада микроорганизмима није тешко да продру у њих и изазову циститис. Чешћим мокрењем се елиминишу бактрије, које су доспеле у бешику, пре но што продру у ћелије. Не значи да треба ићи у WЦ сваки час, јер се тако смањује капацитет бешике, већ да је треба празнити правовремено.

Не робујте моди. Тесне фармерице и гаћице код девојака могу бити узрок запаљења бешике. Оно настаје због поремећаја циркулације крви услед тесне одеће. За инфекцију је потребно и присуство бактерија или гљивица у предворју вагине. Обично их има и потичу из вагиналног секрета где се нормално налазе у мањем броју. Неопходно је да носите веш од природних материјала, јер упија секрет и не формира влажност и температуру који стварају услове за размножавање микроорганизма. Избегавајте кад год мозете унихоп.

Мокрите пре секса. На тај начин ће бешика бити празна после односа, када је потребно да се оперете. Интензиван сеx, позе у којима је већи притисак на предњи зид вагине, могу бити фактори који изазивају циститис. Фамозна тачка Г се налази на предњем зиду вагине, па се некада треба одлуцити: лепши секс или здрава бешика.

Сок одбруснице или боровнице. Можете да пијете једну чашу сока дневно, најбоље ујутру, јер онемогућава Ешерихију коли да прионе уз зид бешике и изазове запаљење.

Већи унос течности је користан. Тиме се подстиче чешће мокрење, што доводи до избацивања бактерија пре но што се намноже. Због веће количине течности настаје више мокраће, тако да се и поред чешћег мокрења капацитет бешике не смањује, што се десава при честом мокрењу мале количине течности.

Превенција лековима се спроводи код жена код којих се упале бешике често понављају (хронични циститис). Избор и дозирање лека препустите лекару.

Не злоупотребљавајте антибиотике. Користите их само по препоруци лекара. Некритичном применом антибиотика развијају се сојеви бактерија који су јако отпорни на лечење.