СМЕРНИЦЕ ЗA УПОТРЕБУ AНТИБИОТИКA КОД ДЕЦЕ

На време, у препорученој дози и довољно дуго !

Ово су неке од важних смерница којих се треба придржавати у случају да је Вашем детету од стране педијатра прописан антибиотик:

  • Проверите да ли сте дали лек тачно онако како је прописано. То значи да ће Ваше дете добити препоручену дозу лека према распореду означеном или на кутији лека или на налазу педијатра (нпр. 1, 2 или 3 пута дневно у одређеном временском размаку, нпр. сваких 8 часова).
  • Ваше дете треба да узме целу прописану дозу антибиотика. То значи да ако педијатар пропише узимање лека током 10 дана, терапија заиста и треба да траје пуних 10 дана, чак и ако се дете осећа боље већ након 2 или 3 дана узимања антибиотика. У случају да се са узимањем лека престане раније, поједини од микроба могу да се задрже у дечјем организму и да се настави њихово размножавање. То може узроковати поновну инфекцију или бактерија може мутирати у нови облик који би могао бити отпоран на будуће лечење. Код неких болести може доћи и до развоја компликација уколико инфекција није у потпуности санирана.
  • НИКAДA не давати детету антибиотике који су прописани за другу особу или за раније болести, а самоиницијативно и без консултације са педијатром не давати нити оне антибиотике које можда имате у својој кућној апотеци.
  • Ваши од раније преостали антибиотици могу бити неадекватни за лечење актелног здравственог проблема Вашег детета, могу бити истеклог рока трајања или да једноставно не садрже довољну количину лека за пуну куру лечења. Све ово може довести до раста и размножавања отпорних микроба који могу узрокавати веома тврдокорне инфекције. Баците евентуалне остатке сирупа или таблета – не чувајте их за будућу употребу.
  • Питајте педијатра да ли Вашем детету потребан контролни преглед након што је попило пуну дозу прописаног антибиотика. Aко дете није боље након узимања целог циклуса антибиотика у пуној дози, јавите се Вашем педијатру. У том случају може да се ради о инфекцији узрокованој бактеријама које су отпорне на прописани лек, па Ваш педијатар може да се одлучи да замени антибиотик.

преузето са American Academy of Pediatrics