ЕПИДЕМИЈA УЗРОКОВAНA ЕНТЕРОХЕМОРAГИЧНОМ ЕСЦХЕРИЦХИA COLI У НЕМAЧКОЈ

На основу информације Регионалне канцеларије за Европу Светске здравствене организације (СЗО) од 14. јуна 2011. године, у Немачкој је пријављено 2470 оболелих, од тога 13 смртних исхода, од инфекције ентерохеморагичном E. coli (ЕХЕЦ) без компликација у виду хеморагијског уремичног синдрома (ХУС). Пријављено је и 784 случаја ХУС са 23 смртна исхода.

Од укупног броја оболелих са ХУС, 68% су особе женског пола, а 88% од укупног броја оболелих су особе старости 20 и више година, са највећом учесталошћу у узрасту 20 до 49 година.

Од укупног броја оболелих од инфекције ЕХЕЦ без компликација, 59% су особе женског пола, а 87% од укупног броја оболелих су особе старости 20 и више година.

Дана 15.6.2011. године, РКИ је објавио да је у току претходне недеље број регистрованих случајева ЕХЕЦ/ХУС нагло опао. Подаци из сентинел надзора над крвавим дијарејама у одељењима хитних служби такође указују на смањење релативног и апсолутног броја оболелих од 30. маја, а објашњавају га мањим конзумирањем сировог поврћа и/или слабљењем самог извора инфекције.

Дана 10. јуна, званичници Роберт Кох института, Федералног института за процену ризика и Федерална канцеларија за заштиту потрошача и безбедност хране, заједно су установили да опсежни епидемиолошки подаци и праћење ланца исхране указују на то да су пасуљ и клице преносиоци инфекције узроковане ретким сојем ентероагрегативне вероцитотоксин продукујуће E. coli О104:Х4.

  • Званичници су дали нове препоруке становништву Немачке да не би требало да конзумирају сирови пасуљ нити семене клице било ког порекла. Домаћице, кетеринг, ресторани треба да униште све количине пасуља и семених клица које имају. Препоручено је уништавање и свих намирница које су евентуално биле у контакту са поменутим, у току трајања епидемије.
  • Укинута је, раније дата препорука, да се избегава конзумирање краставаца, парадајза и зелене салате.
  • Препоручили су повлачење из продавница које продају храну свих производа који потичу са фарми из Доње Саксоније, где се инкриминисани пасуљ и семене клице производе.
  • Бројна истраживања се настављају и укључен је и ланац доставе прехрамбених производа. До сада нема података о извозу пасуља и семених клица ван територије Немачке.
  • Званичници препоручују строго придржавање основних принципа хигијене приликом руковања намирницама, након употребе тоалета и приликом контакта са оболелима.

Број оболелих и смртних исхода у европским земљама, закључно са 14.6.2011. године (СЗО)

ЗЕМЉА

ОБОЛЕЛИ

УМРЛИ

КОМЕНТАР

 

HUS

EHEC

HUS + EHEC

 

Немачка

784 

2470 

23+13

 

Грчка

0

 

Туриста из Немачке

Аустрија

1

3

 

 

Чешка

0

1

 

Туриста из Америке који је путовао у Немачку

Данска

8

12

 

 

Луксембург

0

2

 

 

Француска

0

2

 

Седам случаја крваве дијареје није потврђено као EHEC

Холандија

4

4

 

 

Норвешка

0

1

 

Контакт са особом из Немачке

Пољска

2

1

 

 

Шпанија

1

1

 

 

Шведска

17

30

 1+0

 

Швајцерска

0

5

 

 

Енглеска

3

 

Сви потврђени случајеви

Канада

1

 

 

Америка

 

Три HUS (један потврђен и два сумњива) и једна и друга сумњаEHEC 

Укупно

823

2539

37

 

*измене у односу на претходни извештај засенчене сивим Сви сем пет оболелих су путовали у или из Немачке у току инкубационог периода (3–4 дана након експозиције).

Све већи број оболелих је и лабораторијски потврђен и код њих је изолована EHEC серотип О104:Х4 или прецизније ентероагрегативна вероцитотоксин продукујућа E.coli (EAggEC VTEC).