Организам плаћа данак савременом начину живота!

Свако треће дете има деформитет стопала, око 40 одсто малишана има лоше држање тела. много одраслих људи има дегенеративно обољење кичменог стуба, односно болест савременог човека -каже физијатар Злата Васовић.

Савремени начин живота који подразумева вишесатовно седење крај рачунара, како на послу тако и код куће, лешкарење испред телевизора и мало физичке активности полако узима данак.

Одрасли се све чешће жале на болове у врату и кичми, док је све више малишана са кривим кичмама и равним стопалима, што је према оценама физијатра резултат данашњег начина живота када се човек практично претворио у седећи организам.

Свако треће дете има деформитет стопала, око 40 одсто малишана има лоше држање тела, док пет до десет одсто деце има деформацију грудног коша - резултати су интерне статистике Службе за физикалну медицину и рехабилитацију нишког Дома здравља. Физијатри ове службе годишње кроз систематске прегледе провере здравље око 10.000 деце, како малишана који тек треба да крену у школу тако и школске деце.

Узрок повећаног броја деце са деформитетима кичменог стуба и стопала је у начину живота данашњих малишана. Наша деца живе у затвореном простору, након што се врате из школе где седе за школским клупама, одмах кући седају покрај рачунара или телевизора. Зато апелујем да деца изађу из затвореног простора, да буду више напољу на чистом ваздуху, да трче, да се баве спортом и да ходају боса - каже физијатар Злата Васовић, начелница Службе за физикалну медицину и рехабилитацију нишког Дома здравља.

Према речима докторке Васовић, највећи број одраслих помоћ физијатра тражи због дегенеративних обољења кичменог стуба, односно болести савременог човека.

Број зрелих људи који имају проблема са боловима у кичми је толики да понекад наши капацитети нису довољни да их све збринемо. Ипак, током терапије наш најважнији циљ је да их едукујемо како да се понашају када болови настану и које вежбе да раде и када се добро осећају.