Више крви више живота!

Светски дана давалаца крви биће обележен данас и у Србији низом манифестација које ће у 182 места организовати Институт за трансфузију крви Србије, заводи за трансфузију крви Војводине и Ниша као и Црвени крст Србије. Манифестације поводом светског дана давалаца крви биће прилика да се изрази захвалност даваоцима, али и да се позову сви пунолетни градјани да постану добровољни, редовни даваоци крви, саопштио је Институт за трансфузију крви.

Циљ манифестације је подизање нивоа свести о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота, унапредјење здравља милиона људи, мотивисање градјана да постану редовни даваоци и обезбедјење довољних резерви крви, не само за рутински рад већ и за ванредне ситуације. Поводом тог светског дана председник Црквеног Крста Србије Драган Радовановић уручиће организацијама Црвеног Крста из места са највећим бројем давалаца крви признања "Најхуманија средина".

Србија тај глобални празник обележава од 2005. године, годину дана пошто је 14. јун, посвећен свим даваоцима крви, установила Светска здравствена организација, у сарадњи са Медјународном федерацијом Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Медјународним удружењем трансфузиолога и Медјународном асоцијацијом удружења добровољних давалаца крви. Централна манифестација на глобалном плану ове године ће се одржати у Aргентини, а град домаћин биће Буенос Aјрес. Порука која ће том приликом бити упућена свим градјанима света гласи "Више крви - више живота!" У Србији ће централна манифестација бити одржана у Београду на Тргу Републике.

Дом здравља Ниш скоро 30 година има добру сарадњу са Заводом за трансфузију крви у Нишу. Акције добровољног давања крви организују се два пута годишње и то јуна и децембра. Oве акције су  још један у низу хуманих гестова коме се запослени у овој кући увек радо одазивају. Сваке године се у просеку 20% запослених у Дому здравља Ниш одазове овој акцији.