ПОМОЋ МЕШТАНИМА СЕЛА БЕЗ ЗДРАВСТВЕНИХ АМБУЛАНТИ

Мештане Доњег Матејевца, Бренице, Церја, Кнез села, Ореовца, Јасеновика и Врела који су старији од 65 година, непокретни или слабо покретни, до марта наредне године обилазиће екипе Службе за кућно лечење, медицинску негу и палијативно збрињавање нишког Дома здравља. Лекари и медицинске сестре почели су да пружају помоћ на 250 пацијената почетком марта ове године а све то у оквиру пројекта «Повећање доступности здравствене заштите осетљивим популационим групама» нишког Дома здравља, који је финансиран из кредита Светске банке у оквиру пројекта Министарства здравља Републике Србије «Пружање унапређених услуга на локалном нивоу».

Велики значај овог пројекта лежи у томе што у овим селима нема здравствених станица, нити је доступна услуга кућног лечења. Пројекат реализује Служба за кућно лечење, медицинску негу и палијативно збрињавање нишког Дома здравља у сарадњи са локалном самоуправом и НВО «Протекта».

- Пројекат има за циљ повећање доступности здравствене заштите особама које су старије од 65 година, које су непокретне или слабо покретне. Он обухвата и особе којима је потребно палијативно збрињавање, односно људе који су у терминалној фази лечења и којима је неопходна помоћ у кући - објашњава докторка Бисерка Ракић, начелница Службe за кућно лечење, медицинску негу и палијативно збрињавање нишког Дома здравља и координатор пројекта и додаје:

Одабрали смо да пројектом буду обухваћени мештани седам села на подручју општине Панталеј јер у њима нема здравствених станица и није доступно кућно лечење.

Према речима докторке Ракић, након што су представници села направили списак људи којима је потребна медицинска нега, екипе су почеле да обилазе пацијенте. Лекари врше преглед пацијента, одређује се шећер у крви, узима се крв за лабораторијски преглед и по потреби ради ЕКГ преглед срца. Уколико медицински тим процени да за тим постоји потреба, пацијенти се упућују на виши ниво здравствене заштите или почиње да се примењује посебна терапија. - Током првог прегледа ради се и краћа социјална анкета, како би видели са ким ти људи живе, да ли имају неког ко им помаже и да ли имају здравствено осигурање и како би утврдили да ли постоји потреба да локална самоуправа организује геронтодомаћице -  каже саговорница «Народних» и напомиње: - Према досадашњим резултатима нема много случајева којима је таква врста помоћи потребна и врло је мало оних који живе сами. Мали је број и оних пацијената које смо обишли а који немају здравствено осигурање, мада пројекат обухвата особе и које нису осигуране. Онима који немају регулисано здравствено соигурање поделили смо упутство са објашњењем на који начин могу да остваре осигурање.

Циљ пројекта, према речима докторке Ракић, јесте да се услуга кућног лечења након годину дана, колико пројекат траје, прошири и на ових седам села.

- Мештани ових села приморани су да, уколико им затреба медицинска помоћ, одлазе у суседна села у здравствене амбуланте. Неки од њих су нам рекли да, и када им је било лоше, нису одлазили код лекара јер нису могли да дођу у најближу здравствену станицу - каже Ракићева и истиче: - Њихова реакција када смо почели са реализацијом пројекта је у први мах била неверица јер су мислили да је то нешто краткотрајно. Када су схватили да ће то трајати годину дана и да ће им наше екипе бити на располагању, прича се променила. Сада смо већ у контакту са њима, обишли смо 75 одсто пацијената, урађене су анализе, а некима смо већ почели и примену терапије. Међутим, то није крај пројекта, након тога следе и контролни прегледи на основу здравственог стања и процене лекара. Практично, мештани ових села који су укључени у пројекат добијаће све услуге кућног лечења. А можда се та пракса настави и по истеку пројекта.