Отворена здравствена станица у насељу Бранко Бјеговић

У насељу Бранко Бјеговић отворена је здравствена станица. Око 6 000 мештана, међу којима је и 1000 деце, убудуће ће здравствене услуге добијати у новоотвореној здравственој станици у свом насељу. У новом објекту биће пружане услуге из области опште медицине и педијатрије, а отворено је и одељење лабораторије. Поред отварања здравствене станице, пацијентима ће бити доступније и узимање лекова с обзиром на то да је у новом здравственом објетку отворена и апотека. На тај начин мештани из овог насеља, после прописане терапије неће морати да путују до центра града како би подигли лек на рецепт.

Отварање здравствене станице у насељу Бранко Бјеговић, испуњење је још једног циља у склопу планиране локалне здравствене политике приближавања услуга примарне здравствене заштите свим суграђанима.

Према речима градоначелника Ниша Милоша Симоновића, нови концепт отварања амбуланти и здравствених станица у Нишу, установљен крајем 2008. године, одлично функционише. То потврђује и податак да је здравствена станица у насељу Бранко Бјеговић седми новоотворени здравствени објекат тако да грађани на једном месту могу да добију комплетну лекарску помоћ и то надомак својих домова.

Отварање здравствених станица у свим нишким насељима у циљу једнаке доступности примарне здравствене заштите представља добар пример како се врши децентрализација примарног здравства и уједно омогућава да се сваки део града равномерно развија.

Отварањем амбуланти и апотека у насељима Никола Тесла, Делијски Вис , Ледена Стена , Црвена Звезда , Дуваниште , Бранко Бјеговић као и у селима Хум и Велепоље заокружује се мрежа здравствених станица како би житељи приградских насеља имали једнако квалитетан приступ примарној здравственој заштити као и становници ужег градског језгра. Отварање амбуланти у нишким насељима и селима, поред унапређења доступности здравствених услуга, изузетно значајно и за растерећивање Дома здравља коме гравитира око 300.000 пацијената из нишких општина.

У наредном периоду биће отворене и здравствене станице у Нишкој Бањи и насељу Брзи Брод.