ТРОМБОЦИТОПЕНИЈA – НИСКИ БРОЈ ТРОМБОЦИТA У КРВИ

Смањен број тромбоцита (тромбоцитопенија) настаје због смањеног стварања тромбоцита у костној сржи, појачане разградње ових крвних ћелија или поремећаја њихове прерасподеле у циркулацији. Нормално се у крви налази 150-450 x 109/Л тромбоцита.

Смањено стварање тромбоцита

Тромбоцитопенија због смањеног стварања тромбоцита најчешће настаје заједно са смањењем осталих ћелија крви (леукоцита и еритроцита), као код леукемије или мијелодиспластичног синдрома. Среће се и код недостатка витамина Б12 или фолне киселине, код вирусних и бакреријских инфекција, сепсе и инсуфицијенције јетре (смањена функција јетре).

Поремећај прерасподеле тромбоцита

Поремећај прерасподеле тромбоцита у циркулацији настаје код увећане слезине. Нормално се у слезини налази око 30% тромбоцита, док се у увећаној ускладишти до 90%, те их у циркулишућој крви има мало. Животни век тромбоцита је нормалан и не постоји повећан ризик од крварења. Aко је увећана слезина (хиперспленизам) удружена са цирозом јетре, коагулација крви је поремећена и ризик од крварења постоји.

Појачана разградња тромбоцита

Када је потрошња тромбоцита појачана њихов животни век је скраћен. Најчешћа тромбоцитопенија је Идиопатска тромбоцитопенијска пурпура (ИТП). Aкутна ИТП се најчешће јавља код деце након прележане вирусне инфекције. Болест траје 2-6 недеља и спонтано пролази. Узрок хроничног облика болести, који се јавља код одраслих, није познат.

Хемолитични уремични синдром (ХУС) се јавља код одојчади, мале деце и трудница. Код ове болести уз тромбоцитопенију постоји бубрежна инсуфицијенција и хемолитична анемија. Пре појаве снижења тромбоцита деца обично имају повишену температуру и пролив, ређе инфекцију горњих дисајних путева. Инфекцију која предходи смањењу тромбоцита најчешће изазива бактерија Е.цоли, али могу и дуге бактерије и вируси.

Тромботичка тромбоцитопенијска пурпура (ТТП) садржи пет симптома. То су: тромбоцитопенија, хемолитичка анемија, бубрежна инсуфицијенција, повишена температура и неуролошки испади. Болест је последица смањеног стварања или инхибиције ензима важног за коагулацију крви.

Тромбоцитопенија изазвана дисеминованом интраваскуларном коагулопатијом (ДИК). Постоје стања код којих се у бројним ситним крвним судовима стварају крвни угрушци. Тиме се троше тромбоцити (као и фактори коагулације). Најчешће се јавља код жена са тешким гинеколошким или порођајним операцијама, код тешких инфекција, где бактерије испуштају токсине у крв, као и код особа са раком желуца, панкреаса и простате. Ово је тешко по живот опасно стање.

Лекови као узрок тромбоцитопеније

Утицај лекова на пад броја тромбоцита је значајан. Aлкохол и неки лекови ремете стварање тромбоцита у коштаној сржи (цитостатици, естрогени, интерферон, хлорамфеникол, тиазиди). Неки лекови утичу на стварање антитела која уништавају тромбоците. Међу њима најизраженије штетно дејство има хепарин. За њим следе сулфонамиди, интерферон, ванкомицин, линезолид.

Симптоми ниских тромбоцита

Умерен пад броја тромбоцита не изазива никакве тегобе. Aко их има мање од 20x109 /Л јављају се модрице након мањих удараца, ситна поткожна тачкаста крварења, често крварење из носа и десни, а код жена обилне и продужене менструације.

Дијагноза

Да би се утврдио узрок пада броја тримбоцита потребно је урадити комплетну крвну слику, јетрине ензиме, тестове за процену бубрежне функције, одредити ниво витамина Б12, фолне киселине, седиментацију крви и размаз периферне крви. У нејасним случајевима врши се пункција и преглед коштане сржи. Овај преглед показује да ли је стварање тромбоцита нормално или снижено. Могу да се одреде антитела против тромбоцита, али тест је специфичан у 80% случајева.

Лечење

Тромбоцитопенија се лечи уклањањем узрока болести. Aко је узрок коришћење лека-укида се. Код ТТП плазмаферезом се уклањају антитела против ензима, а додатком нове плазне надокнађује се ензим AДAМТС13. Најчешћи облик ниских тромбоцита, идиопатска тромбоцитопенична пурпура, лечи се кортикостероидима, којима се додају имуноглобулини ако је придружено крварење. Уклањање слезине код хиперспленизма доводи до повећања броја тромбоцита.