Aктуелна епидемија ентерохеморагичне E.coli у Немачкој

Према званичним информацијама Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у Републици Србији није регистрован ниједан случај оболевања од  ентерохеморагичне Е.coli.

У случају појаве епидемије ентерохеморагичне Е.coli у Немачкој, преко мреже завода и института за јавно здравље, свим здравственим установама на територији Републике Србије достављене су информације о току епидемије у Немачкој и сва потребна упутства за поступање у случају сумње на ово обољење, као и све инструкције о слању узорака на лабораторијску потврду. У циљу раног откривања болести, пооштрен је епидемиолошки надзор на територији Републике Србије.  Свака сумња на инфекцију узроковану ентерохеморагичном  Е.coli мора одмах бити пријављена надлежном институту/заводу за јавно здравље који преко својих окружних координатора за Међународни здравствени правилник и епидемијско обавештавање, информацију прослеђује Институту за јавно здравље Србије.  Институт за јавно здравље Србије као национални институт  у складу са одредбама Међунарoдног здравственог правилника, у обавези је да на сваку информацију о потенцијалној претњи по јавно здравље спроведе потребне активности у циљу заштите здравља становништва.

У циљу превенције оболевања препоручују се следеће мере: хигијена руку (и након коришћења тоалета и контакта са животињама), темљено прање и чување намирница, коришћење хигијенски исправне воде, термичка обрада намирница на температури од минимум  700 C, спречавање унакрсне контаминације у просторијама где се припрема храна одржавањем хигијене прибора и површина, избегавање конзумирања некуваног млека и млечних производа, као и непастеритзованих сокова.

Према информацијама Светске здравствене организације од 5. јуна 2011. године, укупан број оболелих од инфекције узроковане ентерохеморагичном Е.coli у Европи је 1.614 са 21 смртним исходом (Немачка, Аустрија, Чешка, Данска, Француска, Холандија, Норвешка, Пољска, Шпанија, Шведска, Швајцарска и Енглеска). Два (2) случаја оболевања пријавио је Центар за контролу и превенцију болести у Атланти (САД).

По добијању информације од Светске здравствене организације, 22. маја 2011. године Немачка је преко комуникационих канала Европског система за рано упозоравање и реаговање, доставила извештај о повећаном броју пацијената са хемолитичким уремичним синдромом (HUS) и крвавом дијарејом, коју је изазвала Шига токсин продукујућа Е.coli.

(Преузето са сајта Министарства здравља РС)