Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

КAКО СЕ РAЗВИЈA ГОВОР КОД БЕБA

Не можемо да замислимо какав би нам живот био без говора. Са нестрпљењем очекујемо да беба проговори и са узбуђењем посматрамо како мало дете учи да говори. Бебе се рађају без способности говора. Знамо да више обраћају пажњу на говор, него на остале звуке, посебно на говор мајке који су већ слушале из материце. Међутим, оно што излази из бебиних уста је прилично случајно. Временом стиче контролу над оним што је случајно изговорила. Примећује да некад производи звукове које чује. Некад се и околина одушеви на бебине звуке: "Рекла је мама, хајде кажи поново ма-ма".

Беба почиње да изговара оно што јој је најзгодније, а то је углавном ба-ба-ба, да-да-да, та-та-та. Ови слогови означавају почетак тепања, које се обично јавља око четвртог месеца старости. Беба ужива у прављењу звукова, али то није говор, јер њиме не изражава одређену жељу.

Следећих неколико месеци беба се забавља тоном и музичким квалитеом онога што изговара. У то време тепа у ритму језика који се говори у њеној породици. Са око девет месеци комбинује звукове и изговара их у разлицитим тоновима. та-ба-ја. То се назива периодом нејасног говора. Иако нама то лици на неки посебан језик, те сложенице заправо ништа не значе.

Око првог рођендана беба схвата да речи које чује од родитеља нешто значе (млеко, мама, сок...). Као у учењу било ког језика код одраслих разумевање долази пре способности изговарања речи. Убрзо након разумевања беба покусава да искористи звукове које је раније правила да би изговорила реч која нешто значи. То је фаза од једне речи. У почетку се те речи односе на вољене ствари (мама, тата, млеко). Касније изговара речи које означавају радњу (иде, једе), лепе гестове (па-па) и придеве (лепо, хладно). У овој фази беба покушава јеном речи да пренесе читави поруку. Некада је то лако: млеко значи гладна сам. Чешће долази до неразумевања и фрустрације и родитеља и бебе.

Обично пролази око шест месеци да би беба стара око годину ипо схватила да може да комбинује две речи. Фаза од две речи је иста у свим језицима. Све бебе комбинују именицу и глагол (беба иде) или заменицу и именицу (моје млеко). То је велики корак који олакшава разумевање и мотивише бебу да се потруди да сазнаје значење нових речи. Двогодишње дете може да научи свака два сата по једну реч.

Кад једном схвати принцип говора дете почиње да саставља речи невероватном брзином и задивљујућом граматичком тачошћу. Прави тачне претпоставке о томе како се стварају нове речи и како се оне склапају. Полазе од опште претпоставке и временом је пречишћавају. Укапирају на пример да се множина прави додавањем слова и, па кажу човеки, а не људи. Не морате да исправљате дете. Убрзо оно закључи да правило може да има изузетке и поправља свој говор.