ПЕТ ТAЈНИ ЗA НЕГУ КОСЕ

Постоји много типова косе, тако да су препарати и нега различити, но има универзалних савета, који чине основу неге и омогућавају сјајне резултате. Ево пет тајни које треба да знате ако желите да имате лепу, добро неговану и сјајну косу.

Шампон је боље користити у две фазе (два пута по мало, него једном доста шампонирати): прва опере косу, а друга даје медицински и козметички ефекат. Перите косу најпре топлом водом, а затим мање топлом и на крају хладнијом 15 секунди (или колико можете). Тако коса постаје мека, волуминознија и сјајна.

Свакодневно прање косе исушује косу и кожу главе. Људи не схватају да је то штетно за косу- уклања природни заштитни масни слој. Довољно је прати два до три пута недељно, уз обилно испирање водом. Тако коса остаје бујна.

Никада не трљајте и не чешљајте мокру косу. Таква манипулација пешкиром, четком, чешљем или прстима ствара пукотине у власи и она се лако кида. Да би уклонили вишак воде савијте главу, обмотајте косу пешкиром и нежно га умотајте у турбан.

Коса мора 70% да буде сува када почнете да је фенирате. До тада нека вам буде умотана у пешкир или пуштена да се просуши на собној температури. Тако ћете избећи оштећење косе, које настаје када мокру косу сушите сувише врућим ваздухом. Не држите фен сувише близу главе и прстима раздвајајте косу док је влажна. Чешаљ користите тек када може да клизи кроз косу без икаквог отпора.

Омега-3 масне киселине су најбоља храна за корен косе. Њих можете наћи у храни, пре свега у коштуњавом воћу и масним морским рибама, као што су лосос, туњ и скуша.

Извор