ОЈ КУЋНОГ ЛЕЧЕЊА И МЕДИЦИНСКЕ НЕГЕ ПРОСЛАВЉА СВОЈУ СЛАВУ СВ.ПЕТКА

ОЈ Кућног лечења и медицинске неге Дома здравља Ниш 27.10.2010.г. слави своју славу Св.Петка. Ова служба своју славу ове године прославиће десети пут. Сечење славског колача је у 11 часова у згради Кућног лечења и медицинске неге у улици Рајићевој број 22.

27. октобар / по старом, 14. октобар

Православни хришћани и Српска православна црква (СПЦ) празнују дан Преподобне мати Параскеве - Свете Петке, заштитнице жена, светитељке која је целог живота помагала болесне и сиромашне људе.

Култ Свете Петке негује се вековима у југоисточној Европи, како у Срба тако и код Грка, Румуна, Бугара, а поштују је и неки нехришћански народи на средњем истоку. По бројности свечара у Србији Света Петка је на петом месту, а бројни храмови посвећени су њеном култу.

Верници јој се обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других животних невоља. Поред храмова Свете Петке често се налазе извори лековите воде коју људи узимају верујући и надајући се да ће им залечити ране и заштити их од болести.

Преподобна мати Параскева је рођена у Епивату, малом месту у близини града Каликратије (Пиват, турски Бојадос), између Силинаврије и Цариграда, у Малој Aзији, при крају десетог, а по неким ауторима и на почетку 11. века.

По предању, света Петка је многе године провела у пустињи, у посту и молитви и усамљеничком животу. У дубокој старости јавио јој се, у сну, анђео, и упутио у отаxбину да шири веру Христову. Света Петка се, на иконама, представља у монашкој одећи, са крстом у руци.

На њеном гробу, каже легенда, догађала су се чуда. Бугарски цар Јован Aсен 1238. по једнима је отео, по другима једноставно пренео мошти свете Параскеве у свој престони град Трново. Кад су Турци освојили Бугарску, мошти су пренете, по заповести султана Бајазита, у молдавски град Јаши.

Кнегиња Милица успела је 1396. да измоли светитељкине мошти и сахрани их у цркви Ружици, на Калемегдану. Султан Сулејман Други пренео је мошти свете Параскеве 1521. у Цариград. Коначно, 1641. цариградски патријарх Партеније поклонио је мошти молдавском кнезу Василију Лупулу, који их је пренео у Јаши и положио у цркву Света три јерарха, где се и данас налазе. Ову светитељку треба разликовати од свете Трнове Петке, рођене Римљанке, која се празнује 8. августа