Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

КАДА СЕ ЗАВРШАВА ИГРА И ПОЧИЊЕ ТАКМИЧЕЊЕ

Да је физичка активност корисна и да децу од најранијег узраста треба усмеравати да се баве неким спортом, сложиће се сваки родитељ. Због правилног раста и развоја и здравља у најширем смислу, неопходно је да се деца баве физичким активностима. Та потреба за вежбањем посебно је значајна у данашњем времену када најмлађи проводе доста времена испред телевизијских и компјутерских екрана. Последљих година регистрована је масовна појава лошег држања тела и равних стопала већ код деце нижих разреда основне школе, а при том велики број школараца има проблем са тежином, док је једна петина деце у Србији прекомерно ухрањена или гојазна.
Сви лекари специјалисти спортске медицине код нас и у свету давали су себи задатак да фиксирају период када почети са такмичењима у појединим спортским гранама.

- На основу нашег искуства, препоручује се да дечаци и девојчице старости од шест до седам година почну да тренирају пливање и спортску гимнастику. Осма и девета година време је за почетак бављења ватерполом, фудбалом, тенисом, каратеом и спортско-ритмичком гимнастиком. Период од девете до дванаесте године идеалан је да малишани крену са тренирањем кошарке, рукомета, одбојке, џудоа, веслања и атлетике – објашњава др.сц мед. Милорад Јеркан, специјалиста спортске медицине Дома здравља Ниш.
По неким истраживањима између тринаесте и четрнаесте године живота са тренингом треба почети у спортским гранама у којима доминира брзина и окретност, са петнаест година са тренинзима издржљивости, са шеснаест година са тренинзима где доминира снага. То практично значи да је тринаеста година старости право време за почетак тренирања неких борилачких вештина, акробатике или стреличарства. Тренирање бициклизма добро је почети са петнаест, а дизање тегова са шеснаест или седамнаест година.
- Популарност одласка у теретану је посебно у последње време веома интересантна за спортисте. Прави ефекат се добија ако се тренажни процес одвија под стручним надзором и са оптерећењима која су адекватна старосним узрастима – каже др Јеркан – Сви се у једном слажу да најмлање категорије треба да вежбају најискуснији и најстручнији тренери, а не почетници или бивши спортисти који немају довољно искуства.
Међутим, ако се дете спрема да се укључи у неки од спортских клубова, дакле да се активно бави спортом, потребан је детаљни преглед детета. Активни спорт по правилу значи свакодневно тренирање, некада и два пута дневно и излагање великим физичким напорима. Зато је потребно урадити одговарајуће тестове који ће показати да ли је дете способно за активни спорт.
Највећа вредност спорта поред неговања тела и здравља, огледа се и кроз неговање спортског духа, фер плеја, тимског рада, а малишанима представља и радост и забаву.